Bugetul miliar al Chinei va creste cu 7 pana la 8% in 2016, a anuntat vineri Beijingul, o crestere mai mica decat in anii precedenti dar care continua modernizarea celei mai mari armate din lume si extinderea misiunilor sale, intr-un context de tensiune cu tarile vecine si cu Washingtonul, scrie AFP.

Portavionul Liaoning, inainte de a intra in reparatii in ChinaFoto: Wikipedia Commons - N328KF

Aceasta estimare a fost avansata de Fu Ying, purtatoare de cuvant a Adunarii Nationale Populare (ANP).

Duma exacta va fi anuntata oficial sambata, odata cu deschiderea ANP.

Cifra reprezinta o incetinire dupa mai multi ani de crestere cu doua cifre, in conditiile in care majorarea din 2015 (+10,1%) a adus bugetul la 886,9 miliarde de yuani (141,4 miliarde de dolari la cursul de atunci).

Presedintele chinez Xi Jinping, comandantul armatei, a anuntat in septembrie o reducere de 300.000 de persoane - dintr-un total de 2,3 milioane - a efectivelor armatei chineze.

Armata Populara de Eliberare, care trece in prezent printr-o reforma profunda a a structurilor militare, s-a diminuat deja cu 2 milioane de persoane in trei decenii, pe fondul unei modernizari tehnologice si al unei majorari continue a bugetului.

In ultimii ani, armata a fost afectata dur de campania anticoruptie care a vizat ierarhia de rang inalt si mediu.

Anuntul bugetului pentru 2016 intervine intr-un context tensionat, Washingtonul acuzat recent APE de "militarizarea" marii Chinei meridionale, o regiune strategica unde Beijingul isi disputa suveranitatea mai multor insule cu tarile riverane sustinute de Statele Unite.

China considera "teritoriu national" cvasi-totalitatea acestei mari si efectueaza in arhipelagul Spratleys (sud) enorme lucrari de teraformare, transformand recifuri de coral in porturi, piste de aterizare si diverse infrastructur.

Washingtonul a trimis in ultimele luni nave de razboi in proximitatea insulelor controlate de Beijing, afirmand ca apara astfel "libertatea de navigare" pe care ar ameninta-o actiunie APE.

"Cu cat va fi mai puternica din punct de vedere militar China, cu atat mai putin SUA vor fi tentate sa recurga la acest fel de provocari", a titrat joi Global Times, cotidian chinez cu ton nationalist.

Temerile tarilor vecine s-au accentuat dupa ce Beijingul a anuntat, la finele lui decembrie, constructia celui de-al doilea sau portavion, in conditiile in care primul este inca departe de a fi operational.

Numeroase analiste indica faptul ca bugetul militar al Chinei este subevaluat, in conditiile in care banii pentru cercetari stiintifice si tehnologice destinati capacitatilor de aparare nu sunt contabilizati.

China, a doua putere militara din lume, este insa mult in urma Statelor Unite, care are un buget pentru aparare de patru ori mai mare (582,7 miliarde dolari).

Bugetul Chinei este insa net superior celui al Japoniei (44 miliarde) sau Australiei (24 miliarde).