Controversata urmarire internationala in care s-a lansat China pentru a retine infractori, dar si disidenti care traiesc in strainatate a permis recuperarea a 857 "de fugari" anul trecut, potrivit cifrelor anuntate joi de ministerul chinez al Securitatii publice, citate de AFP.

Aceasta operatiune, denumita "Vanatoarea de vulpi", a starnit nemultumiri intr-o serie de tari, unde agentii politiei chineze sunt acuzati ca au operat fara aprobarea autoritatilor locale.

Putine detalii sunt insa oferite in ceea ce priveste eventualele proceduri de extradare aplicate.

Aceasta "vanatoare" se concentreaza asupra cetatenilor chinezi suspectati de infractiuni financiare, inclusiv functionari corupti, tinta unei campanii mediatice impotriva coruptiei declansate de presedintele Xi Jinping.

Dintre cetatenii "repatriati" anul trecut, 366 s-au predat, a declarat miercuri seara ministerul, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau - lasand sa se inteleaga ca aproape 500 de persoane au fost aduse in tara impotriva vointei lor.

Comunicatul nu precizeaza clar cine a procedat la aceste arestari, dar afirma ca indivizii respectivi au fost adusi din 66 de tari si de regiun, printre care Statele Unite, Spania si Italia, si ca 70% dintre ei traiesc in strainatate de cinci ani sau mai mult.

Ministerul a anuntat si crearea unui serviciu insarcinat cu acesti fugari pentru a superviza "Vanatoarea de vulpi" in acest an.

In august, cotidianul New York Times afirma ca agenti chinezi au patruns in Statele Unite cu vize de turism sau de afaceri si au procedat "in forta" pentru a repatria cetateni chinezi.

Ingrijorarile legate de operatiunile Chinei in afara granitelor sale s-au exacerbat in ultimele saptamani dupa disparitia a cinci editori din Hong Kong cunoscuti pentru publicatiile lor ireverentioase fata de liderii chinezi.

Printre ei, Lee Bo, detinator de pasaport britanic, a disparut din Hong Kong pentru a reaparea in China continentala, unde a declarat ca a "colaborat la o ancheta".

Un alt editor, cetateanul suedez Gui Minhai, a disparut din Thaïlanda, inainte de a "marturisi" la televiziunea chineza, afirmand ca a revenit in China pentru a-si asuma "responsabilitatea" intr-un accident de masina care avusese loc cu 11 ani in urma.

Washington Post scria recent ca Beijingul a declansat o campanie globala impotriva disidentilor, iar serviciile de securitate chineze ar fi inceput sa rapeasca disidenti de peste hotare, cetateni chinezi dar si straini, pe fondul unei miscari extraordinare de a tine in frau criticile la adresa politicii Partidului Comunist de la Beijing. Un diplomat occidental a numit aceasta actiune "cea mai grava represiune" dupa masacrul din Piata Tiananmen, din anul 1989.