Armata siriana a recucerit, luni, de la insurgenti un oras strategic in provincia sudica Deraa dupa lupte grele, asigurandu-si cai de aprovizionare din capitala spre sudul tarii, a anuntat un ONG de monitorizare, citat de Reuters.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a declarat ca luptele au loc acum in afara partii de vest a orasului Sheikh Maskin, situat la o rascruce de drumuri ce leaga provinciile Suwaida, Quneitra si Damasc de partea de sud a tarii. Localitatea este de asemenea situata pe drumul ce leaga estul de vestul provinciei Deraa, citeaza Agerpres.

"Orasul este foarte important pentru ambele parti. Au fost lupte crancene. Acum dupa ce l-a ocupat, regimul a taiat legaturile rebelilor intre estul si vestul Deraa", a declarat Rami Abdulrahman, seful OSDO cu sediul in Marea Britanie, care monitorizeaza violenta in tara, bazandu-se pe o larga retea de surse locale.

"Distrugerea in oras este imensa", a adaugat el.

Armata a lansat ofensiva impotriva insurgentilor in Sheikh Maskin la sfarsitul lunii trecute si a fost sprijinita de zeci de lovituri aeriene efectuate de avioane de razboi rusesti si siriene.

Capturarea Sheikh Maskin ar permite armatei sa inainteze spre dealul al-Harra, care este cel mai inalt punct in Deraa.

Sudul Siriei este ultimul mare bastion al principalelor grupuri de insurgenti, slabiti de extremistii gruparii Statul Islamic in est si nord si de victoriile Frontului Nusra, ramura Al Qaida in Siria, in nord-vest, aminteste Reuters.