Polonia ar putea cauta un compromis in legatura cu cererile britanicilor de a limita drepturile migrantilor din Uniunea Europeana, atata timp cat Londra se va implica in intarirea prezentei NATO in Europa Centrala, a declarat pentru Reuters, Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski.

Avand sute de mii de cetateni polonezi ce traiesc in Marea Britanie, Varsovia este unul dintre cei mai mari critici europeni la adresa propunerii prim-ministrului britanic David Cameron de a reduce beneficiile pentru migranti, ca parte a planului sau de a forta conditiile de stat membru al UE pentru Marea Britanie.

David Cameron a stabilit, la sfarsitul anului 2017, un termen limita pentru referendumul national cu privire la mentinerea statutului de stat membru, insa recent a sugerat ca ar dori ca referendumul sa se tina in 2016.

Guvernul conservator al prim-ministrului polonez Beata Szydlo doreste sa obtina o victorie diplomatica in cadrul summitului NATO ce se va tine in iulie, in Varsovia.

Intrebat daca Marea Britanie ar avea ce sa ofere Poloniei in schimbul diminuarii opozitiei fata de propunerile lui Davin Cameron, Waszczykowski a declarat urmatoarele: "Desigut. Marea Britanie ar putea oferi ceva Poloniei in termeni de securitate internationala."

"Inca ne consideram un stat membru NATO de clasa a doua, deoarece in Europa Centrala... nu exista, inafara unei prezente simbolice, forte aliate semnificative sau mecanisme de aparare, lucru ce ii da Rusiei o scuza pentru a dicta in aceasta regiune", a mai spus acesta.

Waszczykowski a mai declarat ca Polonia vrea sa contrabalanseze impactul taierilor de beneficii pentru cetatenii sai ce traiesc in Marea Britanie, planuind sa ofere o plata lunara pentru familiile cu copii, in speranta de a determina muncitorii polonezi sa ramana in tara. Varsovia s-a opus oricaror taieri de beneficii in Regatul Unit ce se rasfrangeau asupra unor grupuri de oameni pe baza originii lor.

Presedintii statelor membre UE urmeaza sa discute propunerile britanicilor in cadrul unui summit organizat in Februarie.