Ministrul luxemburghez de externe a spus marti ca agentia de frontiera a Uniunii Europene ar putea sa-si trimita politistii in state care nu sunt membre UE, precum Serbia si Macedonia. De asemenea, tarile din blocul comunitar care nu au frontiere externe ar trebui sa ajute mai mult statele care au astfel de granite, a spus oficialul, potrivit Reuters.

Macedonia filtreaza migrantii la frontieraFoto: Captura YouTube

Jean Asselborn a declarat postului de radio german Deutschlandfunk ca Frontex va putea actiona si in tari care nu sunt parte a Uniunii.

“Avem mari probleme in Serbia si Macedonia, de exemplu, si nu a fost posibil ca Frontex sa ajute acolo pana acum, dar asta va deveni posibil”, a spus oficialul.

Asselborn a adaugat ca el a crezut ca Frontex va primi si misiunea de a face deportarile mai eficiente.

El a declarat ca zona Schengen va supravietui doar daca frontierele externe ale blocului sunt protejate.

“Nu chinezii sau rusii vor fi cei care ne vor trimite personal care sa realizeze controale la granita - trebuie sa fie europeni … si merg pana la a spune ca tarile fara frontiere externe ar trebui sa fie mai puternic implicate”, a mai spus luxemburghezul.

Liderii UE prezinta marti un proiect de crearea a unui corp european de paza a frontierelor pentru a recastiga controlul granitelor sale externe,puse sub presiune de un aflux fara precedent de migranti.

Comisia Europeana isi doreste ca acesta sa poate interveni intr-un stat membru care nu reuseste sa mai controleze una dintre frontierele externe ale UE.