Liderii UE prezinta marti un proiect de crearea a unui corp european de paza a frontierelor pentru a recastiga controlul granitelor sale externe, puse sub presiune de un aflux fara precedent de migranti. Comisia Europeana isi doreste ca acesta sa poate interveni intr-un stat membru care nu reuseste sa mai controleze una dintre frontierele externe ale UE.

Aceasta prerogativa exploziva, ceea ce ar afecta suveranitatea statelor membre, urmeaza sa intampine o rezistenta puternica, comenteaza AFP.

Dar executivul de la Bruxelles, care trebuie sa detalieze propunerea sa in fata Parlamentului European de la Strasbourg, incepand cu ora 14.00 GMT, este hotarat sa nu cedeze pentru a face fata celei mai grave crize a migratiei din 1945 care a zguduit Uniunea Europeana. Provocarea este de a evita ca haosul de la frontierele externe sa puna capat liberei circulatii in spatiul Schengen. Potrivit Comisiei, din ianuarie, aproape 1,5 milioane de migranti au trecut ilegal prin tari ale UE fara sa fie inregistrati in mod corespunzator.

Aceasta situatie a determinat tari precum Germania, Austria sau Suedia, sa-si inaspreasca teemporar controalele la frontierele interne.