Ministerul rus al Apararii a cerut din nou coalitiei internationale antiteroriste 'sa-si arate cartile' si sa procedeze la un schimb de date despre dispunerea pozitiilor teroriste in Siria, relateaza SputnikNews, citat de Agerpres.

'De la începerea operațiunii împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic /SI/), am propus de mai multe ori americanilor să organizăm un schimb de informații asupra dispunerii siturilor teroriste în Siria', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. 'Poate că a venit timpul pentru colegii noștri din așa-zisa coaliție internațională să-și arate cărțile ?'

La sfârșitul lunii octombrie, SUA și Rusia au semnat un memorandum asupra securității zborurilor deasupra Siriei, destinat să prevină incidentele între avioanele rusești și cele ale coaliției conduse de Washington. Acest document nu prevede remiterea de către militarii americani a unor informații despre țintele pe teritoriul sirian colegilor lor ruși, subliniază Pentagonul, adăugând că nu va furniza informații Rusiei atâta vreme cât ea îl va susține pe președintele sirian Bashar al Assad.

Totuși, președintele rus Vladimir Putin s-a înțeles cu omologul său francez Francois Hollande să facă schimb de informații despre pozițiile teroriștilor în Siria. Între altele, Rusia primește date prin centrul de informații de la Bagdad, organizat de Rusia, Siria, Iran și Irak.

Aviația rusă efectuează bombardamente punctuale asupra siturilor teroriste în Siria la cererea președintelui Assad din 30 septembrie. Coaliția condusă de SUA își desfășoară operațiunea aeriană împotriva teroriștilor din Irak și Siria din 2014.