Guvernul irakian a cerut, marti, Aliantei Nord-Atlantice sa exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimisi in nordul Irakului, dupa ce Rusia a catalogat drept "inacceptabila" prezenta contingentului turc, solicitand reuniune a Consiliului de Securitate ONU, potrivit Mediafax.

"Alianta Nord-Atlantica trebuie sa isi exercite autoritatea pentru a indemna Turcia sa retraga imediat trupele de pe teritoriul irakian", a declarat premierul Irakului, Haider al-Abadi, potrivit site-ului agentiei Reuters.

Haider al-Abadi a discutat prin telefon despre acest subiect cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, catalogand trimiterea militarilor turci drept o "incalcare a suveranitatii" irakiene.

Ankara a argumentat ca a trimis trupe in nordul Irakului pentru antrenarea serviciilor de securitate locale. "Misiunile de instruire se desfasoara cu aprobarea Ministerului irakian al Apararii", a afirmat premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Insa Administratia de la Bagdad sustine ca nu a fost informata despre aceste operatiuni.

La randul sau, Rusia a cerut organizarea marti seara a unei reuniuni "cu usile inchise" a Consiliului de Securitate ONU pe tema activitatilor militare desfasurate de Turcia in Irak si Siria.

"Prezenta ilegala a unor militari turci in Irak, in apropierea orasului Mosul, reprezinta o sursa majora de tensiuni", a transmis Ministerul rus de Externe. "Turcia a trimis trupe fara a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Consideram aceasta prezenta militara drept inacceptabila", a subliniat Moscova.

Turcia a trimis recent 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană.

Turcia a anunţat că nu va trimite militari suplimentari în nordul Irakului, explicând însă că nu intenţionează să retragă contingentul desfăşurat deja.