Marea Britanie a efectuat joi dimineata primele atacuri aeriene in Siria impotriva pozitiilor grupului Stat islamic, la cateva ore dupa ce Parlamentul a dat unda verde acestor interventii, a anuntat ministerul Apararii citat de AFP.

Aparate Tornado ale Royal Air Force au "facut prima operatiune ofensiva deasupra Siriei in timpul careia au lansat lovituri aeriene", a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

Patru avioane de militare decolasera de la baza militara Akrotiri, din Cipru, scria cu cateva ore inainte agentia Reuters. Destinatia imediata a aeronavelor nu a fost data publicitatii, iar autoritatile au refuzat sa comenteze situatia. Totusi, baza Akrotiri a fost folosita de circa un an de zile pentru mai multe operatiuni de bombardare a jihadistilor de pe teritoriul irakian.

Cipru este cel mai apropiat stat membru UE de Siria, fiind despartit de Orientul Mijlociu de o fasie de apa de aproape 100 de kilometri.

Alesii britanici au votat, miercuri seara, pentru interventia militara a Regatului Unit in lupta cu jihadistii Stat Islamic, dupa mai mult de zece ore de dezbateri tensionate.

Marea Britanie devine astfel al patrulea stat care bombardeaza puncte strategice cheie ale jihadistilor ISIS, dupa Rusia, Statele Unite si Franta.