Vicepresedintele american Joe Biden participa miercuri la un summit al tarilor din Balcani dedicat in special crizei migratiei, marcand o revenire a interesului Washingtonului pentru aceasta regiune unde stabilitatea este inca fragila, scrie AFP.

Balcanii de Vest - statele din fosta Iugoslavie, plus Albania - poarta o mostenire grea a conflictelor care au devastat regiunea in anii 1990. Tensiunile dintre statele vecine sau comunitatile din aceeasi tara apar periodic, intrucat, de la inceputul acestui an aceasta regiune saraca reuseste sa gestioneze valul de sute de mii de imigranti din Orientul Mijlociu care trec spre Europa de Vest.

Prezenta lui Biden la summit-ul organizat in Croatia este un semn al vointei Washingtonului de a-si consolida prezenta in Balcani, unde Statele Unite au jucat deja un rol-cheie in epoca de conflicte care au rupt fosta Iugoslavie, considera analistii.

Biden si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor avea intalniri cu organizatorii summit-ului, presedintele croat Kolinda Grabar-Kitarovic si omologul sau sloven, Borut Pahor, precum si cu oaspetii lor, sefii de stat din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Iar provocarile cu care se confrunta regiunea, in plus fata de criza migratiei si amenintarea terorismului, nu lipsesc de pe agenda reuniunii.

Relatiile interetnice sunt fragile in special in Bosnia, Macedonia si Kosovo, amenintarea cresterii influentei islamismului radical e prezenta in Bosnia, in timp ce situatia economica este precara, cu o rata ridicata a somajului in in intreaga regiune, in special in randul tinerilor.

"Balcanii raman un potential butoi de pulbere", a declarat d-na Cehulic-Vukadinovic, profesor de relatii internationale la Universitatea din Zagreb. "In lumina unor noi amenintari, SUA vin pentru a evita orice posibila destabilizare a regiunii", a adaugat el.

Presedintele croat a salutat participarea domnului Biden, care ilustreaza vointa SUA de a se implica mai activ in discutii cu privire la riscurile de securitate in Europa de sud-est.