Rusia si Iran au semnat un contract prin care Moscova va trimite Teheranului sisteme de rachete sol-aer S-300, informeaza Reuters.

Rachete S-300 rusestiFoto: Captura YouTube

"Am semnat deja un contract pentru sistemul defensiv aerian S-300" a declarat Serghei Chemezov, seful executiv al conglomeratului Rostec.

Chemezov a tinut sa precizeze ca tarile din Golf nu trebuie sa fie ingrijorate in urma semnarii contractului, acesta fiind " echipament defensiv", dar si ca Arabia Saudita a cerut "de cateva ori" sa nu livreze astfel de echipament Iranului.

"Suntem dispusi sa oferim astfel de echipament oricarei tari. Daca tarile din Golf nu vor ataca Iranul, de ce ar trebui sa se simta amenintate?" a mai adaugat acesta.

Conform Times of Israel, rachetele S-300 sunt cele mai sofisticate rachete din lume, fiind capabile sa urmareasca mai multe avioane in acelasi timp.

Israelul a incercat sa blocheze vanzarea sistemului S-300 catre Iran, unii oficiali fiind ingrijorati ca sistemul va ajunge si in Siria sau Hezbollah.

Intelegerea presupune livrarea a cinci sisteme sol-aer in valoare de 800 de milioane de dolari.

Initial, Rusia a acceptat sa livreze echipamentul in 2007, dar la acel moment ONU avea plasat un embargo asupra Iranului.