Un lider al miscarii islamiste din Bosnia, Husein Bosnic, supranumit Bilal, a fost condamnat joi la sapte ani de inchisoare pentru "terorism", dupa ce a incurajat adeptii sai sa mearga sa lupte in Siria si in Irak, in randurile gruparii Statul Islamic, scrie AFP.

"Inculpatul a fost declarat vinovat de incitare publica la activitati teroriste, de recrutare in scopuri teroriste si de organizarea unui grup terorist", a afirmat judecatoarea Amela Huskic, de la tribunalul din Sarajevo.

Bosnia a adoptat in 2014 o nou legislatie care prevede pedepse de pana la 20 de ani de inchisoare pentru jihadisti si cei care recruteaza teroristi, in incercarea de a-si descuraja cetatenii sa se alaturia SI.

Acesta este primul proces de acest gen dupa adoptarea noii legislatii, dar este al doilea verdict.

La capatul unui alt proces care a inceput dupa cel al lui Bosnic, dar al carui verdict a fost pronuntat in 6 octombrie, doi bosniaci care recrutau jihadisti pentru SI si doi candidati la jihad au fost condamnati la inchisoare intre 12 luni si trei ani si jumatate.

Cu o popula5tie de 3,8 milioane de locuitori, Bosnia are o componenta musulmana de circa 40% din populatie, in majoritate zdrobitoare adepti ai unui islam moderat. Restul populatiei este formata din crestini, ortodocsi si catolici.