O scrisoare a militantului afro-american Malcolm X, datata 1964, a fost scoasa la vanzare de o casa de licitatii pentru suma de 1,25 milioane de dolari, informeaza Agerpres citand EFE. Documentul de sase pagini a fost scris de Malcolm X in urma calatoriei sale la Mecca, in 1964, dupa a doua sa convertire, cand a decis sa-si schimbe numele si sa se delimiteze de "Natiunea Islamului".

Luther King jr. si Malcolm XFoto: HotNews.ro

Scrisoarea a fost gasita recent intr-un dulap si risca sa fie aruncata la gunoi. "Tocmai mi-am terminat pelerinajul pe pamantul sfant de la Mecca, lucru absolut interzis pentru cei nemusulmani (...) cred ca sunt primul negru din SUA care a facut acest lucru", spune el in scrisoare.

Dupa pelerinajul la Mecca si pana la asasinarea sa, un an mai tarziu la New York, Malcolm X a renuntat la orice rasism si a promovat o reintoarcere "psihologica, culturala si filosofica" la radacinile africane.

"Daca americanii ar putea accepta islamul, ar putea accepta si uniunea omului si sa renunte pentru totdeauna la aprecierea celorlalti in functie de culoarea pielii", noteaza el in scrisoare. Militantul adauga ca americanii ar trebui sa fie mai respectuosi fata de Islam pentru ca, asigura el, "este solutia la problema rasiala" a tarii sale.

Malcom X s-a situat in fruntea unei controversate si puternice lupte pentru drepturile negrilor in anii 60 si a fost asasinat in 21 februarie 1965, in timp ce rostea un discurs in Harlem.