Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a ordonat Consiliului de Securitate sa scoata 3 jurnalisti BBC de pe noua lista de persoane sanctionate, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei de la Kiev, Sviatoslav Tsegolko, pe Twiiter, transmite Reuters.

"Libertatea presei este o valoare absoluta pentru mine", a declarat Poroshenko, citat de Tsegolko.

Autoritatile ucrainene au anuntat miercuri ca au impus sanctiuni contra a 400 de personalitati, printre care mai multi jurnalisti occidentali si 90 de persoane juridice pe care le considera implicate in anexarea Crimeii de catre Rusia si in conflictul din estul prorus al tarii, ca raspuns la o decizie a rebelilor separatisti de a stabili data pentru "alegeri ilegale".

Lista persoanelor vizate de sanctiuni, publicata pe site-ul presedintiei, include inalti responsabili rusi si separatisti, dar si numerosi jurnalisti, inclusiv mai multi occidentali. Printre acestia se numara mai ales trei corespondenti BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit si un jurnalist spaniol. Ei au acum interdictie sa intre pe teritoriul Ucrainei. Sanctiunile sunt impuse pentru o perioada de un an, precizeaza presedintia.