Autoritatile ucrainene au anuntat miercuri ca au impus sanctiuni contra a 400 de personalitati, printre care mai multi jurnalisti occidentali si 90 de persoane juridice pe care le considera implicate in anexarea Crimeii de catre Rusia si in conflictul din estul prorus al tarii, ca raspuns la o decizie a rebelilor separatisti de a stabili data pentru "alegeri ilegale", potrivit Reuters citat de Agerpres.

Lista persoanelor vizate de sanctiuni, publicata pe site-ul presedintiei, include inalti responsabili rusi si separatisti, dar si numerosi jurnalisti, inclusiv mai multi occidentali. Printre acestia se numara mai ales trei corespondenti BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit si un jurnalist spaniol. Ei au acum interdictie sa intre pe teritoriul Ucrainei. Sanctiunile sunt impuse pentru o perioada de un an, precizeaza presedintia.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ratificat aceasta decizie, adoptata la 2 septembrie de Consiliul de aparare si securitate nationala, adauga autoritatile. Publicarea acestei liste intervine in timp ce Republica populara Donetk (DNR), autoproclamata, a confirmat miercuri organizarea de alegeri pe teritoriul ei la 18 octombrie, in ciuda opozitiei puternice a autoritatilor de la Kiev care au avertizat ca aceasta actiune ar putea rupe procesul de pace.

"Republica Populara Donetk este un stat independent si democratic si alegerea organelor administratiei publice locale este un pas important pentru toti cetatenii republicii", a declarat liderul separatist al asa-numitei "republici" Aleksandr Zaharcenko, dupa ce a ratificat un decret in acest sens. Ca raspuns, presedintele Porosenko a denuntat o decizie "iresponsabila", reprezentand "un mare pericol" pentru evolutia procesului de pace.

In conformitate cu acordurile de pace Minsk 2 incheiate in februarie, alegerile locale ar trebui sa aiba loc in zona de conflict inainte de sfarsitul anului 2015, in virtutea legislatiei ucrainene si normelor internationale. Autoritatile de la Kiev au planificat alegerile locale la 25 octombrie, dar rebelii prorusi si-au anuntat deja in iulie intentia de a organiza alegeri in conformitate cu propriile reguli si la date diferite, pe 18 octombrie la Donetk si 1 noiembrie in Lugansk.