Noul lider al Partidului Laburist (de opozitie), Jeremy Corbyn, sustine ca nu isi poate imagina ca formatiunea sa politica sa faca campanie pentru ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana - un asa numit "Brexit" -, problema care va fi decisa intr-un referendum national, transmite Reuters. Declaratia lui Corbyn calmeaza partial temerile ca noul lider laburist va forta partidul sa adopte o pozitie eurosceptica.

Jeremy CorbynFoto: Agerpres/EPA

Premierul conservator David Cameron incearca sa obtina renegocierea termenilor acordului apartenentei Marii Britanii la UE si intentioneaza sa organizeze un referendum pana la sfarsitul lui 2017 in care sa le dea ocazia britanicilor sa decida daca vor sau nu sa ramana in blocul de 28 de state.

Dupa alegerea lui Corbyn, sambata, la sefia formatiunii politice, Partidul Laburist a transmis semnale amestecate privind campania pe care o va face pentru referendum, lideri seniori adoptand pozitii diferite.

Pozitia Laburistilor pe acest subiect ar putea fi cruciala, influentand daca britanicii vor vota sa ramana in blocul european.

Intrebat intr-un interviu realizat de BBC daca isi imagineaza o situatie in care Partidul Laburist sa faca campanie pentru iesirea din UE, Corbyn a declarat: "Nu, nu vad aceasta pozitie."

"M-am opus si ma opun in continuare acestei idei ca David Cameron ar putea sa mearga prin Europa si sa renunte la drepturile muncitorilor, sa renunte la protectia mediului, sa renunte la numeroase lucruri foarte importante", a adaugat Corbyn.

Liderul laburist a mai afirmat ca vrea ca Europa sa se angajeze pe o agenda sociala, mai degraba decat sa devina un paradis al pietei libere.