Politia chineza a confirmat, pentru prima data, prezenta de cianura de sodiu in zona celor doua explozii produse miercuri la depozitele cu produse chimice din Tianjin, in care si-au pierdut viata 85 de persoane, a anuntat sambata mass-media chineza. Totodata, in zona s-au produs noi explozii, de dimensiuni mai mici, urmate de incendii minore, transmite Reuters.

Explozie la Tianjin, ChinaFoto: Captura YouTube

Politia a confirmat prezenta acestei substante, fatale in cazul in care este ingerata sau inhalata, "cu aproximatie la est de zona exploziei", intr-o parte industriala a portului nord-estic Tinajin, a anuntat Beijing News, fara a preciza ce cantitate s-a descoperit si cat de periculoasa este.

Bilantul celor doua explozii din orasul Tianjin a ajuns la peste 85 de morti. Printre cei care si-au pierdut viata se numara zeci de pompieri care incercau sa stinga flacarile.

Cele doua explozii au avut loc miercuri, la scurt timp una de alta, la depozite cu substante periculoase din portul Tianjin. Locuitorii orasului si-au exprimat ingrijorarea, dupa explozii, cu privire la contaminarea aerului si a apei.

Autoritatile au creat o zona de protectie de 3 km in jurul depozitelor, iar o scoala care fusese folosita drept adapost pentru locuitorii din zonele din apropierea locului exploziei a fost evacuata, fara a fi dat un motiv oficial, transmite Beijing News.

Potrivit unui micro-blog al China Central Television, sambata s-au produs aproximativ alte 7 explozii, de dimensiuni mai mici. Un martor Reuters a declarat ca a vazut cum cateva masini aflate intr-o parcare in apropierea zonei au luat foc. Cauza nu este clara. Presa de stat vorbeste si despre alte incendi in zona.

Un fost oficial din domeniul protectiei mediului, iesit la pensie, a declarat pentru presa ca nu exista risc de poluare a aerului.

Peste 700 de oameni au fost raniti in exploziile de miercuri, in vreme ce alti 6.000 au fost deja evacuati din zona, de teama ca exploziile au ridicat in atmosfera particule toxice.

Anchetatorii nu au stabilit, pana acum, ce a dus la producerea exploziilor a caror putere a fost echivalenta cu detonarea a peste 20 de tone de TNT. La ancheta participa 200 de experti militari si biochimisti.