Guvernul investit recent urmeaza sa solutioneze sarcini dificile intr-o perioada foarte complicata, dar partidele din alianta nu vor interveni in activitatea executivului, decat doar in cazul speciale. Aceste declaratii au fost date de catre liderii partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana 3, Vlad Filat, Marian Lupu si Mihai Ghimpu, de la postul de televiziune "Prime", informeaza agentiaIPN.

Valeriu Strelet, fost premier la ChisinauFoto: Facebook - Valeriu Strelet

Presedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat ca una din principalele sarcini este reluarea negocierilor si semnarea Acordului cu FMI.

"Avem o situatie destul de dificila. Avem nevoie de Acordul FMI, care va reprezenta un certificat de sanatate pentru economia moldoveneasca. Daca va veni FMI, vor veni si investitiile straine. Totodata, este necesar sa renuntam la modelul de dezvoltare economica pe care il avem", a spus liderul liberal-democrat.

Referindu-se la problema transnistreana, Vlad Filat a declarat ca trebuie de continuat dialogul care a fost inceput si este de acord cu colegii sai de alianta ca diferendul trebuie solutionat pe cale diplomatica, mai ales ca situatia a devenit favorabila.

Marian Lupu, presedintele PDM, a declarat ca in afara de greselile politicienilor care au fost la guvernare, situatia economica dificila din Moldova se mai datoreaza si unor factori obiectivi cum ar fi relatia Occidentului cu Rusia si situatia din Ucraina, iar inaugurarea Guvernului reprezinta un mesaj puternic de stabilitate.

"Noi am adoptat un program de guvernare, iar Guvernul urmeaza sa-l implementeze. Alianta nu va diminua si nici nu va substitui activitatea Guvernului. Noi am votat cu totii acest program", a spus Marian Lupu.

Lupu s-a pronuntat pentru solutionarea pasnica a diferendului transnistrean cat mai repede posibil.

"Uniunea Europeana nu va accepta inca un Cipru. Acum este situatia potrivita pentru solutionarea diferendului transnistrean, deoarece avem sustinerea Ucrainei", a declarat presedintele democratilor.

Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat ca liderii Aliantei vor interveni in activitatea Guvernului doar in cazuri delicate.

"Aliantele se formeaza intre partide, iar noi ne-am asumat responsabilitatea. Dar aceasta nu inseamna ca pentru orice maruntis premierul trebuie sa vina la alianta. Vom interveni doar cu sfaturi in cazuri delicate cum ar fi majorarea varstei de pensionare sau majorarea tarifelor la resursele energetice", a spus Ghimpu.

Valeriu Strelet a primi joi votul de incredere al Parlamentului de la Chisinau, devenind astfel noul premier al Republicii Moldova