Yanis Varoufakis, fostul ministru grec de Finante, a declarat luni, pentru CNN, ca guvernul de la Atena a avut un Plan B care ar fi urmat sa fie aplicat daca se decidea respingerea solicitarilor creditorilor internationali, si care consta in tiparirea unei monede proprii, concomitent cu mentinerea tarii in zona euro

Yanis VaroufakisFoto: Agerpres/EPA

"Nu este adevarat ca nu am avut un Plan B. Am avut un Plan B. Noi, in ministerul de Finante, l-am dezvoltat. Sub egida premierului, care ne-a ordonat sa facem asta, chiar inainte de a veni la ministerul de Finante".

"Desigur, astfel de planuri - Planurile B - sunt intotdeauna, prin defintie, departe de perfectiune, deoarece trebuie mentinute intr-un cerc foarte restrans de oameni, altfel, daca se afla de ele, devin o profetie care se autoindeplineste".

Acest plan nu prevedea iesirea Greciei din zona euro, ci crearea unei monede "denominate in euro" - guvernul de la Atena tiparea propria sa moneda, temporar, cu o cotatie fixata de euro.

El spune ca respingerea acestui plan "a fost principalul motiv" pentru care a demisionat: "Nu am primit unda verde sa-l pun in practica, sa apas pe buton".

In acest interviu, Yanis Varoufakis a recunoscut ca Grecia a facut greseli in cadrul negocierilor pentru pachetul de salvare financiara, dar a continuat sa sustina ca partea esentiala a vinovatiei apartine creditorilor tarii.

"Am facut greseli, nu incape nicio indoiala. Si ma consider vinovat pentru o parte dintre ele, dar adevarul este ca o foarte puternica troica a creditorilor nu a fost interesata de un acord sensibil, onorabil, reciproc avantajos", a spus el, facand referire la Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana.

"Erau mult mai interesati in umilirea si rasturnarea acestui guvern, sau cel putin sa se asigure ca se rastoarna singur in ceea ce priveste politicile sale, si apoi erau interesati de un acord care sa ii asigure ca isi vor primi majoritatea banilor inapoi".