Presedintele sarb Tomislav Nikolic a declarat ca incidentul de sambata in care premierul sarb Aleksandar Vucic a fost atacat cu pietre la ceremoniile de marcare a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica aminteste de cele care au precedat razboiul in Bosnia, relateaza Agerpres.

Incidentul, pe care Nikolic l-a calificat drept "tentativa de linsaj", reflecta "relatiile proaste, chiar ostile, din Bosnia si arata cu claritate ce gandesc despre sarbi unii politicieni si demnitari religiosi bosniaci", a precizat Nikolic intr-un comunicat transmis duminica.

"Nimeni nu trebuie sa ramana indiferent la salbaticia acestui incident care seamana puternic cu cele din 1992 (de la inceputul Razboiului din Bosnia - n.r.)", a adaugat Nikolic.

Vucic tocmai depusese o floare la un monument cu numele a peste 6.200 de victime identificate si inmormantate la memorialul de la Srebrenica, cand multimea a inceput sa scandeze "Allah Akbar!" ("Dumnezeu e mare!") si sa arunce cu pietre in directia sa. Unii au incercat chiar sa-l atace fizic. Premierul a parasit memorialul alergand, protejat de garzile de sale corp, mai multe dintre acestea fiind lovite de pietre.

In urma cu 20 de ani, cu putin timp inainte de incheierea conflictului si cand regiunea fusese declarata "zona protejata" de catre ONU, circa 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi la Srebrenica de catre fortele sarbo-bosniace, cel mai sangeros masacru din Europa de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, calificat drept genocid de catre justitia internationala.

Presedintele sarb a mai spus ca Vucic a fost atacat tocmai "pentru ca a mers in Srebrenica intinzand mana in semn de reconciliere".

"Daca este necesar un astfel de curaj exceptional pentru a efectua o vizita amicala, atunci ce este ostilitatea?", s-a intrebat Nikolic.

"Serbia nu-si va schimba pozitia privind alte popoare si state. Aceasta ramane amicala. Ceilalti vor trebui in schimb sa se gandeasca la ceea ce fac si la ceea ce au facut implicandu-ne in noi dispute la 20 de ani de la razboiul civil" din Bosnia, a adaugat Nikolic.

Ministerul sarb de Externe, intr-o nota de protest adresata sambata la Sarajevo, a cerut autoritatilor bosniace "sa condamne public tentativa de asasinat" a premierului, seful diplomatiei sarbe Ivica Dacic afirmand ca atacul nu a fost unul numai impotriva lui Vucic, "ci impotriva intregii Serbii si a politicii sale de pace si cooperare regionala".

La randul sau, presedintia colegiala de la Sarajevo a condamnat "ferm" atacul asupra lui Vucic si "si-a exprimat regretele profunde", promitand o ancheta pentru identificarea rapida a autorilor atacului.