Jihadistii din Statul Islamic au depasit un nou prag al ororilor in Siria, decapitand, pentru prima oara, doua femei, impreuna cu sotii lor, sub acuzatia de vrajitorie, scrie AFP.

Organizatia sunita extremista, care si-a multiplicat crimele in zonele aflate sub controlul sau in Irak si in Siria, a reusit de altfel sa se infiltreze in orasul strategic Tall Abyad, la granita turca, de unde fusese recent alungat de fortele kurde.

Executarea celor doua femei, acuzate de "vrajitorie si magie" de SI, a avut loc duminica si luni in fata unei multimi de oameni la Mayadin, in provincia Deir Ezzor (est), potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Este pentru prima oara cand SI executa de aceasta maniera doua femei, potrivit acestui ONG, care isi bazeaza relatarile pe o larga retea de informatori. SI a mai decapitat doua combatante kurde, dar dupa moartea lor, in confruntari.

Potrivit unei inregistrari video detinuta de OSDO, calaul mascat rosteste o rugaciune inainte de a o decapita cu o lovitura de sabie pe una dintre femei si sotul acesteia, ambii in genunchi. Femeia purta un hijab care ii acoperea fata.

In timpul perchezitiilor la locuinta celor doua cupluri, jihadistii ar fi gasit amulete si au acuzat femeia de vrajitorie.

Folosirea acestor amulete este curenta in zonele rurale, pentru a lupta impotriva problemelor de cuplu sau a deochiului, spune un militant din Raqa (nord), Abou Ibrahim al-Raqqaoui.

Tot la Mayadin, SI a crucificat cinci persoane, acuzate ca nu au respectat postul ramadanului.

De la proclamarea "califatului" in teritoriile siriene si irakiene pe care le controleaza, in urma cu un an, SI a executat peste 3.000 de persoane in Siria, dintre care 1.800 civili si 74 de copii, potrivit OSDO.