Alexis Tsipras a anuntat vineri noapte organizarea unui referendum in Grecia pe 5 iulie pentru a se decide pro sau contra acordului de salvare oferit de creditorii sai. Ministrii de finante din zona euro s-au reunit totusi sambata, la Bruxelles, cativa dintre ei, inclusiv cel al Germaniei spunand ca, din cauza Atenei, negocierile s-au terminat, ceea ce inseamna ca Grecia probabil nu va putea plati rata de marti catre FMI si ca va fi nevoie sa ia masuri de control al capitalului incepand de luni.

Grecii stau la coada pentru a scoate bani din bancomateFoto: cititor HotNews

La finalul reuniunii, presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat ca programul de asistenta financiara pentru Grecia se va incheia pe 30 iunie, dupa refuzul Atenei privind propunerile avansate de catre creditorii sai, pentru a evita incapacitatea de plata, si anuntul privind organizarea unui referendum la inceputul lui iulie.

Apreciind ca Grecia a rupt negocierile, Dijsselbloem a anuntat, in cursul unei conferinte de presa a Eurogrupului, ca "programul de ajutor va expira marti seara".

Ministrii de finante din zona euro, cu exceptia ministrului grec Yanis Varoufakis, se vor "reuni imediat pentru a discuta consecintele" acestei decizii, care duce tara tot mai aproape de default.

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor:

21.00 Varoufakis sugereaza ca BCE sa plateasca ceea ce Grecia datoreaza FMI pe 30 iunie

Ministrul grec de finante a sugerat ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa verse direct catre Fondul Monetar International (FMI) 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar acoperi suma datorata de Grecia institutiei pe 30 iunie si ar evita intrare tarii in incapacitate de plata.

Propunerea creditorilor, respinsa vineri de catre Atena, prevedea plata imediata a unei transe de 1,8 miliarde de euro provenind din dobanzi realizate in 2014 prin programul "SMP" (Securities Market Program) al BCE.

"Propunerea noastra era de la inceput ca banii pe care ni-i datoreaza BCE" in cadrul acestui program "sa fie platiti FMI", a insistat Varoufakis.

20.30 Tsipras, catre Merkel si Hollande: Referendumul se va tine, indiferent de decizia Eurogrupului

Premierul grec Alexis Tsipras le-a transmis cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Francois Hollande, in cursul unei convorbiri telefonice, ca referendumul pe tema propunerilor avansate de creditori pentru Grecia "se va tine, indiferent de decizia Eurogrupului", a informat o sursa guvernamentala citata de AFP.

"Poporul grec va mai avea oxigen saptamana viitoare. Va supravietui", indiferent care va fi rezultatul reuniunii ministrilor de finante din zona euro, le-a mai spus Tsipras celor doi lideri europeni, in conditiile in care Grecia se afla sub amenintarea imediata a incapacitatii de plata si asfixiei financiare.

19.55 Varoufakis: Grecia va continua sa se bata pentru un acord cu creditorii sai pana marti

Grecia "continua sa se bata pentru a se ajunge la un acord de ultim moment pana marti", a mai spus ministrul grec de finante Yanis Varoufakis. Daca un asemenea acord este convenit, "vom spune poporului grec sa voteze da" la referendum, a insistat el.

Varoufakis a parasit apoi incinta in care ceilalti 18 ministri de finante ai zonei euro si-au continuat reuniunea pentru a analiza consecintele unei posibile incapacitati de plata a Greciei.

El a afirmat ca a refuzat sa semneze o declaratie a omologilor sai ce imputa Greciei o ruptura "unilaterala" a negocierilor duse de cinci luni intre Atena si creditorii sai.

19.15 Varoufakis: Refuzul de a ajuta Grecia risca sa aduca un prejudiciu "permanent" zonei euro

Refuzul Eurogrupului de a prelungi dupa data de 30 iunie planul de asistenta financiara pentru Grecia risca sa aduca un prejudiciu "permanent" zonei euro, a afirmat sambata, la Bruxelles, ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis.

"Refuzul unei extinderi (a planului de ajutor) va afecta cu siguranta credibilitatea Eurogrupului ca uniune democratica si ma tem ca prejudiciul sa nu fie permanent", a declarat ministrul grec, a carui tara refuza propunerile avansate de creditorii sai pentru a evita incapacitatea de plata.

18.35 Planul de ajutor se va incheia pe 30 iunie, a anuntat seful Eurogrup. "Vom avea imediat o noua reuniune pentru a discuta consecintele... pentru a ne pregati pentru orice e necesar". "Guvernul grec a decis sa raspunda negativ... a respins propunerile", a declarat Dijsselbloem.

18.27 Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a sustinut o declaratie de presa la finalul reuniunii ministrilor de finante din zona euro (VIDEO)

18.00 Zona euro refuza sa prelungeasca planul de salvare dupa 30 iunie (surse AFP)

Ministrii de finante din zona euro au refuzat, sambata, sa prelungeasca inca o data programul de ajutor grec dupa data de 30 iunie, asa cum cere Atena, au informat mai multe surse concordante citate de AFP. Zona euro "refuza o extindere a programului de ajutor" grec, au informat surse apropiate discutiilor, in marja reuniunii de urgenta a ministrilor de finante.

17.23 Ministrul grec de finante Yanis Varoufakis a declarat pentru Reuters ca va cere Eurogrupului o extindere a programului de salvare cu cateva saptamani pentru a permite organizarea referendumului. Rata de pe 30 iunie catre FMI depinde de flexibilitatea creditorilor, a adaugat el.

17.14 Politia a inasprit masurile de securitate in jurul automatelor bancare din Atena, in jurul carora s-au format cozi inca de la incheierea discursului de azi-noapte al premierului Tsipras, desi oficialii greci sustin ca nu intentioneaza sa limiteze retragerile de numerar - Reuters

17.03 Reprezentantul Finlandei in Eurogrup, Alexander Stubb, a spus ca aceasta zi "ar putea fi una foarte trista, mai ales pentru poporul grec. Cred ca dupa anuntarea acestui referendum am inchis practic usa pentru alte negocieri. Exista un mare consens in cadrul Eurogrupului ca nu putem extinde programul asa cum este si, in consecinta, as trage concluzia ca Planul B devine Planul A" - Reuters

16.53 Potrivit Reuters, in unele supermarketuri din Atena s-au format cozi lungi cu persoane care isi fac provizii

16.42Ministrul de finante german, Wolfgang Schlaube, a declarat ca negocierile s-au terminat: "Programul se termina pe 30 iunie, situatia bancilor grecesti e care e". - The Telegraph. "In mod clar, nu putem exclude o surpriza cu Grecia, asa ca intotdeauna mai exista o speranta. Dar niciunul dintre colegii mei cu care am vorbit deja nu vede vreo posibilitate de a face ceva acum", a mai spus Schlaube potrivit Reuters.

16.20 Ministrul de finante slovac a declarat clar ca, tinand cont ca grecii au respins acordul, "programul (de bail-out) este incheiat". "A venit scadenta de plata", a spus Peter Kazimir. Intrebat la ce se asteapta de la ministrul grec de finante Varoufakis, el a raspuns: "Acelasi lucru. Sa ne faca morala".

16.12 Raspunsul din partea ministrilor de finante din Germania, Slovacia si Finlanda este clar, scrie The Telegraph: Acordul de bail-out nu va fi extins dupa 30 iunie. Acest lucru inseamna ca Grecia va fi fortata sa se declare falimentara fata de FMI marti si va fi nevoita sa impuna controale de capital luni pentru a evita un colaps bancar imediat, explica publicatia britanica.

15.23Guvernul grec a respins ultimele propuneri ale creditorilor sai a spus presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, avertizand ca Atena "a inchis usa continuarii discutiilor" si ca zona euro va discuta despre "consecintele viitoare"

15.05 "Cu un discurs la miezul noptii, premierul a pus in carca oamenilor responsabilitatea esecului sau rasunator, anuntand un referendum pe 5 iulie", scrie pe prima pagina publicatia greaca Eleftheros Typos

14.34 Cancelarul austriac Werner Faymann a spus sambata ca usurarea poverii datoriei Greciei depinde de compromisurile pe care le poate face Atena si ca o solutie trebuie gasita pana marti la miezul noptii, cand trebuie platita o rata catre FMI

14.01 Ministrul grec de interne a cerut tuturor partidelor politice sa sprijine organizarea referendumului. In discursul catre Parlament, convocat sambata pentru a aproba referendumul, Nikos Voutsis a spus ca un vot unanim de aprobare in legislativ ar intari pozitia tarii in negocierile cu creditorii - Reuters

13.29 Partidele de opozitie au criticat decizia lui Tsipras de a organiza un referendum, spunand ca aceasta risca sa scoata Grecia din Uniunea Europeana, scrie publicatia elena Kathimerini.

13.15 Banca Greciei face un efort urias pentru a mentine alimentarea cu bani a bancomatelor", a declarat Reuters un oficial al bancii centrale

13.02 "Cetatenii nu trebuie sa fie speriati, nu este un santaj. Bancile nu se vor inchide, bancomatele vor avea bani. Totul este o exagerare", a declarat Panos Kammenos, sef al partidului Grecii Independenti, aliat la guvernare al Syriza.

11.52 Ministrii de finante din zona euro vor tine sambata intalnirea de urgenta programata, in ciuda deciziei premierului Tsipras de a tine un referendum in Grecia pe 5 iulie, a declarat un oficial european pentru Reuters.

11.34 Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel a declarat ca propunerea Atenei de a organiza un referendum nu trebuie respinsa "din prima", desi este vital ca grecii sa aiba un acord clar asupra caruia sa voteze

10.52 Analistii Credit Suisse apreciaza ca ar putea fi impuse controale ale capitalului, constand in vacanta bancara fortata sau limitari ale retragerilor de bani chiar incepand de luni

10.11 Panagiotis Lafazanis, ministrul energiei si al treilea om ca importanta in executivul de la Atena a declarat ca grecii ar trebui sa dea o lovitura creditorilor printr-un "nu hotarat"

09.56 Grecii s-au grabit sa retraga bani de la bancomate de la primele ore ale zilei de sambata, iar Alpha Bank a oprit toate tranzactiile online, scrie The Telegraph.

Grecii s-au trezit cu noaptea in cap sa scoata bani din bancomate:

"Poporul trebuie sa decida dincolo de santaj (...), referendumul va avea loc in 5 iulie", a declarat primul-ministru elen vineri noapte, intr-o emisiune televizata.

"Aceste propuneri, care incalca in mod clar regulile europene si drepturile fundamentale la munca, egalitate si demnitate, arata ca scopul unora dintre parteneri si a unor institutii nu a fost acela de a oferi un acord viabil pentru toate partile implicate, ci o posibila umilire a unui intreg popor", a mai adugat Tsipras in cadrul emisiunii.

Premierul grec afirmase deja vineri ca refuza "ultimatumuri si santaje" in Uniunea Europeana, pe fondul presiunilor imense pentru acceptarea unui acord cu creditorii sai, UE si FMI, pentru a evita intrarea in incetare de plati.

Conform premierului grec, Atena va solicita o prelungire a acordului sau de salvare, care se incheie la 30 iunie, cu cateva zile in contextul in care urmeaza acest referendum.

"Timp de sase luni, guvernul elen a dus o lupta pentru a termina cu rigoarea si pentru a gasi un acord viabil care sa respecte democratia. Am fost rugat sa pun in aplicare masuri de austeritate la fel ca guvernele anterioare (...) propunerile creditorilor exacerbau inegalitatile sociale, dereglau piata muncii, reduceau pensiile, cresteau TVA-ul la produsele alimentare si vizau umilirea unui intreg popor".

"Aceasta este o responsabilitate istorica care ne va decide viitorul tarii (...), in zilele urmatoare se vor lua decizii de care vor depinde generatiile viitoare", a concluzionat premierul grec, Alexis Tsipras.

Surse: AFP, Reuters