Parisul a convocat-o miercuri pe ambasadoarea americana Jane Hartley la sediul Ministerului de Externe, dupa ce WikiLeaks a dezvaluit ca Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) i-a spionat pe ultimii trei presedinti francezi, relateaza Associated Press, citata de Mediafax.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Hartley a fost convocata dupa ce presedintele francez Francois Hollande a denuntat o bresa de securitate "inacceptabila", au declarat diplomati francezi sub protectia anonimatului.

Dezvaluirile, facute marti seara de ziarul francez Liberation si site-ul de investigatii Mediapart, arata ca Franta s-a aflat, alaturi de Germania, pe lista aliatilor Statelor Unite tintiti de NSA.

In documente par sa fie citati oficiali de la Paris care vorbesc deschis despre economia Greciei, relatiile cu Germania si spionarea aliatilor de catre americani.

Fara sa constituie o surpriza, dezvaluirile au iritat si stanjenit administratia franceza.

"Este vorba despre fapte inacceptabile care au condus deja la discutii intre Statele Unite si Franta", a declarat Hollande, citat intr-un comunicat emis Palatul Elysee, in urma reuniunii de urgenta a Consiliului Apararii de miercuri, referindu-se la discutiile din 2013, cand au fost facute primele dezvaluiri, si din timpul vizitei de stat pe care presedintele francez a efectuat-o in Statele Unite in februarie 2014.

Franta si-a consolidat masurile de protectie in urma publicarii documentelor, mai anunta presedintia franceza in comunicat, fara sa ofere alte precizari.

Dezvaluirile par sa coincida cu votul in Parlamentul francez asupra unui proiect de lege care acorda noi puteri de supraveghere - vaste - in principal in lupta impotriva terorismului.

Senatul l-a aprobat marti, iar Adunarea Nationala (Camera inferioara a Parlamentului) urmeaza sa dea votul final miercuri.

Acuratetea documentelor, care acopera interceptari din perioada 2006-2012, nu a fost onfirmata imediat.

Insa WikiLeaks, fondat de Julian Assange, este un site specializat in dezvaluirea de documente clasificate din domeniile spionajului si diplomatiei.

Un consilier al predecesorului lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a declarat pentru AP ca fostul presedinte considera aceste metode inacceptabile.

Fostul presedinte Jacques Chirac, vizat si el, nu a comentat inca.

Statele Unite "nu vizeaza si nu vor viza comunicatiile presedintelui Hollande", a declarat marti seara Ned Price, un purtator de cuvant al Consiliului National amerian de Securitate (NSC).

Price nu a facut insa vreo declaratie cu privire acuzatiile de spionare a predecesorilor lui Hollande. Franta este unul dintre aliatii Statelor Unite care se bazeaza pe puterile de spionare americane in lupta impotriva amenintarilor teroriste si de alta natura.