Presedintele parlamentului din Polonia, Radoslaw Sikorski, si trei ministri ai guvernului de centru-dreapta au decis sa demisioneze, dupa publicarea pe internet a unor documente judiciare dintr-un caz de interceptari ilegale, cu patru luni inainte de alegerile legislative, a anuntat miercuri premierul polonez Ewa Kopacz, transmite AFP.

Cei trei ministri sunt Bartosz Arlukowicz (Sanatate), Andrzej Biernat (Sport) si Wlodzimierz Karpinski (Trezorerie), a precizat Kopacz intr-o declaratie de presa.

Un om de afaceri care a avut legaturi cu politica, Zbigniew Stonoga, a publicat saptamana aceasta pe contul sau de Facebook 2.500 de pagini din dosarele anchetei privind interceptarile ilegale ale unor discutii compromitatoare intre personalitati de prim rang din viata politica si economica a tarii, printre care si cei patru demisionari, scandal care a izbucnit anul trecut.

Remarcile putin amabile, inregistrate fara stirea interlocutorilor in restaurante din Varsovia, au dezvaluit o serie de opinii surprinzatoare, in care erau puse sub semnul intrebarii in special alianta polono-americana si independenta bancii centrale, precum si comentarii extrem de dure cu privire la politica premierului britanic David Cameron.

"In numele Platformei Civice (PO, la putere), va cer iertare", a declarat Ewa Kopacz.

Sefa guvernului polonez a anuntat de asemenea refuzul sau de a accepta raportul anual al procurorului general Andrzej Seremet.

Seful consilierilor Ewei Kopacz, fostul ministru de Finante Jacek Rostowski, si patru viceministri, si-au dat si ei demisia. Jacek Cichocki, coordonator al serviciilor speciale poloneze - care nu au reusit sa impiedice publicarea interceptarilor -, si-a prezentat la randul sau demisia.