Ancheta asupra atacului cibernetic de anvergura din data de 8 aprilie asupra lantului de televiziune francofon TV5 Monde se orienteaza catre "un grup de hackeri rusi" a declarat pentru AFP o sursa judiciara, confirmand o informatie publicata de saptamanalul L'Express.

Atacul cibernetic ar fi fost facut de persoane necunoscute care sustineau ca fac parte din organizatia islamista Statul Islamic si care au difuzat mesaje propagandistice islamice pe site-ul TV5 Monde si pe conturile de Facebook si Twitter.

Parchetul antiterorist a deschis o investigatie preliminara. In acest context, "investigatiile duc, in acest stadiu, catre un grup de hackeri rusi ce poarta numele de APT28", a declarat pentru AFP o sursa judiciara.

Grupul, denumit de L'Express Pawn Storm in cadrul unei anchete publicate miercuri, a avut in trecut drept tinte sisteme infomatice de la Casa Albe, ale unor membri NATO dar si ale unor dizidenti rusi si activisti ucraineni, povesteste saptamanalul.

Anchetatorii au reusit sa ia urma hackerilor prin "munca de investigatie asupra adreselor de IP ale calculatoarelor de la care au pornit atacurile", a declarat pentru agentia de presa franceza o sursa familiarizata cu dosarul.

In data de 8 aprilie, in jurul orei 20:00, emisiunile TV5 Monde, transmise in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume, au fost intrerupte, imaginea fiind inlocuita cu un ecran negru pe toate cele 11 canale ale grupului.

In acelasi timp, TV5 Monde a pierdut controlul asupra paginilor de Facebookk si Twitter, precum si asupra site-ului de internet, unde au fost afisate revendicari ale Statului islamic.

Au fost necesare cateva ore pentru a se restabili programul.