Kirsti are 9 ani si s-a ranit la brat cand incerca sa scape din casa ei din centrul capitalei nepaleze Kathmandu. Multe case din zona veche a orasului sunt nesigure si au cazut dupa cutremurul de 7,9 grade. Astazi, Kirsti si mama ei, Tulsa, nu au unde locui. Locuiesc in corturile furnizate de armata si instalate pe un teren viran folosit anterior pentru festivaluri. Au reusit sa salveze cate ceva dintre daramaturi, dar conditiile in care stau acum sunt groaznice.

Kirsti, una dintre victimele cutremurului din NepalFoto: Salvati Copiii

Casa in care locuiau inainte de cutremur era construita din caramizi pe o structura de lemn. Familia Kirstei e din Dolakha, iar mama ei lucreaza ca ingrijitoare in casele bogatilor din Kathmandu, iar tatal e militar intr-o zona din estul Nepalului.

Ridhima are 7 ani si a fost mai norocoasa. Locuieste si ea intr-un cort invecinat de cel al Kirstei. Cand cutremurul a lovit, intreaga familie a Ridhimei se afla in apartamentul de la etajul 6 a unei cladiri noi si bine construite din centrul capitalei Nepalului. Sora mai mare a prins-o pe Ridhima de mana si au fugit impreuna pe scari pana in strada. Bunicii au reusit si ei sa scape.

“Sunt in clasa a doua”, spune Ridhima. “Dar n-am invatat niciodata despre cutremure si cand a inceput m-am intrebat de pe ce planeta vin miscarile astea? Am crezut ca nu e ceva din lumea noastra”.

Familia Ridhimei are noroc: casa lor nu a cazut, merg des acolo sa gateasca, dar se tem inca de alte cutremure si raman in corturi. E mai sigur.

Aproximativ 2 milioane de copii au fost afectaţi de cutremurul mortal de sâmbătă din Nepal, iar impactul acestei calamitaţi încă se resimte. Se estimează că aproximativ 5.000 de școli au fost distruse complet, ceea ce va declanşa efecte devastatoare pe termen lung în vieţile copiilor din zonă. Spre exemplu, numai în Gorkha, numărul şcolilor se ridică la 500, iar numărul de elevi la 75.000.

Copiii din Nepal vor avea nevoie de ajutorul comunității internaționale pentru a reconstrui 5.000 de școli distruse și repararea celor care au fost deteriorate - în caz contrar, acest dezastru amenință să priveze mii de copii de dreptul lor de bază la educație pentru luni de zile, sau chiar pentru ani ce vor urma. Rutina şcolară este una dintre cele mai bune metode pentru copii de a reveni la un sentiment de normalitate și a vorbi despre experiențele lor cu colegii, ajutându-i să se recupereze din trauma dezastrului.

Save the Children distribuie ajutoare într-unele dintre cele mai afectate zone din Nepal, inclusiv Gorkha și Valea Kathmandu. În ciuda provocărilor de pe teren, echipa aduce provizii pe cale aeriană și rutieră pentru a reface stocurile diminuate. 136 de tone de ajutoare urmează să aterizeze în țară în următoarele zile – printre care se număra apă, săpun sau echipamente medicale dar şi mii de pături şi prelate, ce vor sosi pe cale rutieră, din India.

Cel puţin 11 sate din regiunea Gorkha au fost distruse complet - inclusiv 60% din centrele de sănătate și 80% din gospodării - lăsând în urmă oameni disperați și familii fără adăpost. Save the Children depune eforturi consistente pentru a oferi ajutoare urgente şi un adăpost temporar celor mai vulnerabili. Se estimează că zeci de mii de copii şi-au petrecut ultimele nopţi în aer liber, pentru că nu pot sau pur și simplu le este prea frică să se întoarcă la casele lor. Mulţi au suferit leziuni în urma cutremurului sau au văzut membrii familiilor lor răniţi sau ucişi.

Și românii pot dona 2 euro la SMS 8825. Salvati Copiii Romania sunt în legătură strânsă cu colegii de la Save the Children Nepal, iar fondurile strânse vor ajunge la ei în cel mai scurt timp.Mai multe detalii gasiti aici.