Un "parlament popular al Basarabiei" a fost creat in orasul ucrainean Odessa, generand temeri privind aparitia de noi clivaje atat la Kiev cat si in Republica Moldova, informeaza publicatia Nezavisimaia Gazeta, citata de site-ul agentiei Sputnik, transmite Mediafax.

O noua zona problematica se contureaza prin aceasta masura in Ucraina, mai precis in sud-vestul tarii.

"Parlamentul popular al Basarabiei" a fost format de minoritati etnice in scopul obtinerii autonomiei teritoriale, potrivit anuntului facut de Dmitri Zatuliveter, presedintele entitatii.

Republica Moldova, care a constituit cea mai mare parte a fostului teritoriu Basarabia, este ingrijorata de initiativa din Odessa, care vizeaza zone situate la frontiera cu regiunea separatista moldoveana Transnistria. Initiativa din Ucraina este sustinuta de Mihail Formuzal, liderul provinciei autonome moldovene Gagauzia.

Administratia prooccidentala de la Kiev, confruntata deja cu un conflict militar in regiunile est-ucrainene Donetsk si Lugask si cu pierderea Crimeei, a anuntat ca urmareste cu atentie situatia de la Odessa.

"Initiativa de la Odessa nu depaseste cadrul legal. Membrii congresului institutional evoca necesitatea finantarii din bugetul public a institutiilor de invatamant ale minoritatilor bulgara, gagauza, moldoveana si poloneza", explica analistul Vitali Kulik, directorul Institutului ucrainean pentru Afaceri Civice.

"Au fost evocate si chestiuni de cooperare transfrontaliera, inclusiv probleme umanitare. Aceste lucruri nu au starnit temeri. Nu acelasi lucru se poate spune despre invitatii la eveniment - Sviatoslav Proinov, din cadrul partidului bulgar Ataka, si Mihail Garbuz, liderul Patriotilor Moldoveni. Partidul Ataka este cunoscut pentru orientarea antiucraineana, iar invitatii moldoveni pentru ideile extremiste", noteaza Kulik.