Benjamin Netanyahu, practic asigurat ca va forma urmatorul guvern in Israel, a negat joi ca a afirmat ca nu va accepta niciodata crearea unui stat palestinian, argumentand ca aceste conditii pur si simplu nu au fost indeplinite, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceste declaratii insa nu i-au convins pe palestinieni, care si-au reafirmat hotararea de a continua ofensiva diplomatica si a rupe cooperarea in domeniul securitatii cu Israelul.

"Nu am revenit la nimic din ceea ce am spus in discursul meu in urma cu sase ani, cand am cerut o solutie cu un stat palestinian demilitarizat care sa recunoasca Israelul. Pur si simplu am spus astazi ca nu sunt indeplinite conditiile pentru asa ceva", a declarat Netanyahu la canalul american Fox News.

Luni, Netanyahu a respins ideea crearii unui stat palestinian, intr-o manevra de ultim moment pentru a mobiliza dreapta si pe cei indecisi inainte de alegeri.

Dupa tensiunile provocate in relatiile cu marele aliat american in timp ce l-a sfidat pe presedintele Barack Obama la tribuna Congresului din Washington, primul ministru israelian in exercitiu a pledat pentru "pace" la canalul american NBC, cerand de asemenea in apelul sau negocieri "sincere", conditiile pe care le pune de obicei.

El a cerut de asemenea liderilor palestinieni "sa abandoneze pactul lor cu Hamas" islamista care controleaza inca Fasia Gaza in ciuda unui acord de reconciliere conform caruia Autoritatea palestiniana ar fi trebuit sa preia acolo controlul.

Pentru a reveni la masa negocierilor, palestinienii trebuie sa recunoasca Israelul ca un stat "evreiesc" si sa asigure "o securitate reala pentru a avea solutia a doua state care sa fie realista", a adaugat el.

Palestinienii resping de mult timp prima conditie, iar a doua este obiectul a tot felul de speculatii, in timp ce conducerea palestiniana a inceput joi pregatirile pentru o masura potential exploziva: incetarea cooperarii in domeniul securitatii intre Autoritatea palestiniana si Israel, adauga AFP.