Michael Zehaf-Bibeau, ucis miercuri de politie in Parlamentul de la Ottawa dupa ce a impuscat mortal un militar, era "nebun si singura solutie era moartea" sa, a scris mama sa, Susan Bibeau, intr-o lunga scrisoare adresata cotidianului National Post. In aceasta scrisoare, datata la 26 octombrie, Susan Bibeau scrie ca fiul sau suferea de tulburari psihice grave si nu avea nimic de-a face cu terorismul.

"El se simtea blocat, incapabil sa-si traiasca viata asa cum era, incapabil sa poata trai asa cum isi dorea", afirma Susan Bibeau. "Era nebun si singura solutie era moartea" sa, continua mama lui Michael Zehaf-Bibeau, potrivit Mediafax.

Contrar afirmatiilor politiei, Susan Bibeau spune ca fiul sau nu a solicitat pasaport pentru a merge in Siria, ci in Arabia Saudita, unde intentiona "sa studieze islamul". Insa autoritatile canadiene au refuzat sa-i elibereze pasaportul.

Citat de publicatie, Mike Cabana, din cadrul politiei federale, a recunoscut comiterea unei erori in transcrierea inregistrarii marturiei mamei lui Michael Zehaf-Bibeau. Cu toate ca a fost comisa o eroare, politia nu a considerat ca este necesar sa faca vreo rectificare deoarece candidatii la jihad in Siria trec adeseori prin Arabia Saudita sau Turcia.

"Incerc sa inteleg motivele fiului meu si cred ca refuzul de a i se elibera un pasaport l-a determinat" sa comita acest act ireparabil, a precizat Susan Bibeau.

"Majoritatea il vor considera pe fiul meu drept un terorist. Eu nu cred ca facea parte din vreo organizatie sau ca actiona in numele unei ideologii sau pentru un motiv politic. Cred ca el a actionat din disperare", scrie ea.

"Pentru mine, sanatatea sa mentala este cauza acestei tragedii", o sanatate mentala care s-a deteriorat si mai mult din cauza dependentei de droguri, subliniaza mama lui Michael Zehaf-Bibeau.

In final, Susan Bibeau prezinta scuze canadienilor si familiei militarului ucis, caporalul Nathan Cirillo.

"Nu pot sa-mi exprim tristetea pe care o resimt", scrie ea. "Nu mai pot sa fac nimic pentru a repara pagubele pe care fiul meu l-a cauzat", conchide mama atacatorului de la Ottawa.