Premierul chinez Li Keqiang a ajuns duminica la Moscova, unde urmeaza sa aiba intrevederi cu presedintele Vladimir Putin, in contextul in care relatiile dintre Rusia si Occident sunt la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece, anunta Agerpres. "Este un eveniment marcant in relatiile bilaterale", a declarat ministrul adjunct de externe al Chinei, Cheng Guoping, care a indicat ca cele doua tari urmeaza sa semneze aproximativ 50 de acorduri bilaterale.

Vizita, in cadrul careia se va intalni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev si cu presedintele Vladimir Putin marti, ar loc in contextul in care Rusia este angajata intr-o disputa cu Occidentul fara precedent de la Razboiul Rece, dupa anexarea Crimeii si criza din estul Ucrainei.

Apropierea economica dintre Moscova si Beijing s-a accelerat in acest an prin importante contracte in domeniul energetic, intr-un moment in care cele doua state se confrunta cu contexte geopolitice tensionate: criza ucraineana pentru una, diferendele teritoriale din Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud pentru cealalta.

In ceea ce o priveste, China s-a opus sanctiunilor impuse Rusiei de catre UE si SUA din cauza implicarii sale in criza ucraineana.

Inainte de vizita in Rusia, Li Keqiang s-a aflat in Germania, unde s-a intalnit cu cancelarul Angela Merkel.