Atentat sinucigas la Grozni, lupte in Daghestan: rebeliunea islamista, in declin in ultimii ani, a revenit cu forta in Caucazul rusesc, in special in Cecenia, pe care rebelii islamisti o parasesc pentru a lupta in Siria in randul organizatiei teroriste Statul Islamist, scrie AFP.

Duminica, atunci cand mii de ceceni se pregateau sa celebreze aniversarea capitalei Grozny, un tanar barbat de 19 ani a detonat bomba ascunsa in rucsacul sau, ucigand cinci politisti si ranind alte 12 persoane la intrarea intr-o sala de concerte.

Acest atentat sinucigas a fost urmat, luni, de anuntul mortii a sapte rebeli islamisti si a doi politisti in luptele din republica vecina Daghestan.

Aceste incidente au reinviat temerile legate de un nou ciclu al violentelor in Caucazul de nord, teatru a doua razboaie in Cecenia, in anii 1990 si apoi la inceputul anilor 2000.

In anii care au urmat, rebeliunea s-a radicalizat si islamizat, dar in ultimii ani actiunile s-au rarit sensibil.

Miscarea, responsabila pentru mai multe atentate sangeroase in Rusia, pare sa fi slabit in special dupa moartea, in februarie, a fondatorului sau, cecenul Doku Umarov.

Aceasta reducere a activitatii rebele se explica in special prin faptul ca luptatorii "parasesc Caucazul de nord pentru Soria", unde se alatura Statului Islamic (SI), dupa cum explica Alexandr Cerkasov, presedintele celei mai importante organizatii pentru apararea drepturilor omului din Rusia, Memorial.

Astfel, unul dintre rebelii ucisi luni in Daghestan a fost instruit in tehnici de producere a materialelor explozive in Siria, scrie agentia rusa de presa Ria Novosti, care citeaza politia locala.

Intr-un video publicat la inceputul lui septembrie pe Youtube, jihadistii SI au amenintat ca vor declansa un razboi in Cecenia si in Caucaz pentru a elibera locuitorii de sub dominatia rusa.