Confruntarile armate au continuat sambata in estul Ucrainei, slabind si mai mult "armistitiul" dintre fortele guvernamentale si rebelii pro-rusi, cu un nou bilant de sase morti, intre care doi copii ucisi in timp ce incercau sa deplaseze un obuz neexplodat, relateaza AFP.

Dupa o zi de atacuri si contraatacuri pe aeroportul din Donetsk, principalul oras din est aflat in mainile separatistilor, armata ucraineana a informat sambata la pranz ca doi soldati si-au pierdut viata in ultimele 24 de ore.

Purtatorul de cuvant militar Andrei Lysenko a dat asigurari ca armata este in continuare stapana peste aeroport, singura enclava pe care o controleaza din luna mai intr-un oras aflat in intregime in mainile separatistilor. Kievul se teme sa piarda o infrastructura care ar permite separatistilor sa transporte cu usurinta ajutorul provenind din Rusia.

"Premierul" pro-rus al autoproclamatei republici populare Donetsk, Aleksandr Zakharchenko, a afirmat vineri ca rebelii controleaza 95% din aeroport.

"Nu controlam aeroportul, insa luptele sunt mai sporadice, raman palcuri de rezistenta, mai ales in subsoluri, pe care incercam sa le eliminam", a declarat sambata pentru AFP un combatant rebel care pazea un post de control situat la aproximativ 2 kilometri de aeroport, in timp ce un proiectil a cazut la circa 20 de metri distanta.

Doi civili, un barbat si o femeie, si-au pierdut viata in urma tirurilor cu obuze, potrivit primariei din Donetsk.

Doi copii au fost de asemenea ucisi si alti cinci raniti, vineri, intr-o localitate situata la aproximativ 30 de kilometri est de Donetsk, in timp ce incercau sa deplaseze un obuz ramas neexplodat, au anuntat autoritatile regionale.

In contextul in care saptamana care se incheie a fost marcata de o crestere brusca a violentelor, dupa o perioada de acalmie in septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat ferm" uciderea, joi, intr-un bombardament, a unui angajat elvetian al Comitetului International al Crucii Rosii, cerand "o ancheta completa si aprofundata".

Ambele tabere au respins responsabilitatea pentru moartea lucratorului umanitar.

Confruntarile armate izbucnite in luna aprilie in estul tarii s-au soldat cu cel putin 3.200 de morti, potrivit ONU. Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a precizat la randul sau, vineri, ca 967 de soldati ucraineni (armata, voluntari si Garda Nationala) au fost ucisi in lupte.