La 13 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, "Ground Zero" din New York - locul de unde odata se ridicau turnurile gemene - arata complet schimbat, iar noul complex World Trade Center a prins contur. "Freedom Tower" sau One World Trade Center - cea mai inalta cladire din emisfera vestica ce troneaza deasupra inaltimilor din Manhattan a fost finalizat si in noiembrie va fi oficial inaugurat, un alt turn din noul complex e gata deja de un an, iar alte doua cladiri urmeaza a fi construite. Fundatiile fostelor turnuri gemene au fost transformate in fantani memoriale si, impreuna cu parcul si Muzeul 9/11 au devenit un loc de pelerinaj atata pentru americani, cat si pentru turisti. In plus, in mijlocul acestui complex prinde contur constructia uneia din cele mai mari gari din New York City.

Ground Zero din New YorkFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • Vez mai jos un fotoreportaj realizat in New York la "Ground Zero"

Memorialul 9/11 - Fantanile care curg mereu in locul unde odinioara se inaltau turnurile gemene

La zece ani de la atentatele teroriste din 21 septembrie 2001, pe locul fostelor turnuri gemene americanii au deschis publicului un memorial. Pe peretii fundatiilor fostelor turnuri au fost amenajate fantani imense in care apa cade incontinuu si se scurge intr-o gaura din mijloc care pare fara fund. Un loc al plangerii in care americanii si nu numai vin, mai ales pe 9/11 in fiecare an, ca la un loc de pelerinaj.

Cele doua imense fantani sunt "inramate" de un parapet metalic pe care sunt gravate numele celor 2.977 de victime. Acolo, in spatiul gol al literelor, oamenii care vin pun cate un trandafir sau cate un steag in semn de amintire.

Toata zona este impresionanta, iar noaptea in special, cand fantanile sunt puternic luminate, intregul complex capata o mare incarcatura emotionala.

In jurul fantanilor pe parapete metalice sunt gravate numele celor 2.977 de victime:

Apa curge mereu in golul lasat in urma de Turnurile Gemene:

Steaguri si flori puse de cei veniti la Ground Zero pe 9 septembrie 2014:

Muzeul 9/11

Intre cele doua fantani care curg in fostele fundatii ale turnurilor, pe locul fostei Sfere de metal care era asezata intre turnurile gemene, a fost ridicat un muzeu al comemorarii tragediei din 2001.

Edificiul a fost conceput la exterior sa semene cu o cladire prabusita, iar la intrare, chiar dincolo de peretele de sticla, strajuieste unul dintre ultimii piloni de baza al turnurilor ce a fost ridicat din zona prabusirii in 2002.

Pe 21 mai 2014 Muzeul a fost inaugurat si deschis publicului. Pagina web a muzeului poate fi accesata aici.

Cladirea Muzeului, in dreapta, intre fantana (prim-plan) si noul One World Trade Center (in fundal):

Parcul in care a fost plantat si unul din pomii care au supravietuit atentatelor

In jurul fantanilor din fundatiile fostelor turnuri gemene, autoritatile americane au amenajat un parc cu zone paralele du gazon si copaci plantati in aliniament. Printre toti arborii din parc se afla si unul din cei cativa copaci din jurul fostelor turnuri gemene care au supravietuit in urma prabusirii celor doua cladiri in 2001.

Copacul - un păr de tip chinezesc - a fost gasit intre ramasitele turnurilor aproape ars, cu o singura creanga intreaga. In 2010, dupa ani in care a fost ingrijit sa creasca inapoi, a fost adus si plantat in parcul ce se construia in jurul fantanilor de la Ground Zero.

Pomul supravietuior, adus inapoi la Ground Zero in 2010, securizat cu cabluri si protejat cu un gard:

Langa parc, intr-un colt al intregului complex se regaseste o micuta statie de pompieri, locul de unde au intervenit primele ajutoare pe 9 septembrie 2011. Pe peretele cladirii este pusa o placheta mare de bronz, cu basoreliefuri ilustrand momentele tragice din 2001.

Pe placheta sta scris cu litere mari: "Dedicated to those who fell and those who carry on. May we never forget".

1 World Trade Center a.k.a. "Freedom Tower" - cea mai inalta cladire din emisfera vestica - deschisa in noiembrie

Dupa atentatele din 2001 s-a pus problema reconstruirii unui nou complex WTC. Mai multe variante de cladiri, mai multe design-uri au fost propuse, iar in cele din urma s-a optat pentru un nou complex cu mai multe cladiri de dimensiuni, forme si inaltimi diferite.

Cel mai impunator turn din complex este One World Trade Center (denumit si neoficial "Freedom Tower"), un zgarie nori mai inalt decat fostele turnuri gemene si decat oricare alta cladire nu doar din New York, ci din intreaga emisfera vestica. Ca inaltime, de la baza si pana la varful antenei, turnul are o inaltime de 541 de metri, adica 1776 de picioare, un numar simbolic cu referire la anul in care s-a semnat declaratia de independenta a Statelor Unite. Fara a include antena, inaltimea turnului de 104 etaje ar fi de 417 metri.

Lucrarile la 1 World Trade Center, perla coroanei pentru noul complex care se ridica in lower Manhattan, au inceput in 2006, iar in 2013 lucrarile de structura s-au finalizat.

In total, noul turn a costat in jur de 4 miliarde de dolari, iar autoritatile americane au anuntat recent ca turnul va fi deschis oficial in noiembrie anul acesta.

Privita din lateral in sus, de la nivelul strazii, fatada cladirii arata ca o piramida care urca spre cer si se intalneste, simbolic, undeva intr-un punct imaginar cu cele doua raze puternice de lumina care sunt proiectate noapte in plan vertical si care marcheaza lipsa turnurilor gemene de pe skyline-ul New Yorkez.

One WTC vazut dinspre Battery Park:

One WTC domina, din fundal, cladirile inalte din centrul fiananciar al New York-ului. Imagine realizata din Brooklyn, de pe malul East River:

One WTC vazut de pe Brooklyn Bridge:

One WTC si Four WTC (cladirea cu doua lumini rosii pe acoperis), vazute din Empire State Building:

One WTC apare ca o piramida cand e privit din lateral in sus, de la nivelul strazii:

4 WTC e gata de un an

Odata cu 1 World Trade Center, inca o cladire din coplexul noului WTC din Manhattan a fost terminata. Este vorba de 4 World Trade Center, un turn de 298 de metri si 74 de etaje, deschis in noiembrie 2013.

Turnul este situat in partea estica a intregului complex, vizavi de fantana din fundatia fostului turn de sud al WTC ce a cazut in 2001.

Lucrarile au inceput in ianuarie 2008, iar costul cladirii a ajuns la circa 700 de milioane de dolari.

4 WTC e deschis de aproape un an. In a doua poza, in fata turnului, se vede in constructie noua statie/gara din cadrul complexului (detalii mai jos):

Alte doua turnuri din tot complexul vor fi construite

In viitorul apropiat sunt programate a fi construite inca doua turnuri din noul complex WTC. este vorba de Two World Trade Center (387 de metri, 79 etaje) si Three World Trade Center (352 de metri, 80 de etaje).

In mijlocul zgarie norilor, un nou hub de transport se ridica

Pe langa noile cladiri de birouri, parcul si memorialul 9/11, autoritatile au decis si reconstructia uneia dintre statiile de tren din zona, afectata serios dupa atentatele din 2001, si sa o transforme intr-un mare hub de transport care sa rivalizeze cu mai celebrele Grand Central Station si Penn Station din New York.

Noul Hub care e in plina constructie ar urma sa deserveasca doua linii de tren care vin dinspre Newark si Hoboken de pe malul celalalt al raului Hudson, precum si 5 linii de metrou din Manhattan.

Pe langa utilitatea proiectului, noua constructie se vrea a fi si un monument arhitectural, cu un design care sa devina un simbol pentru zona. Arhitectul cladirii, spaniolul Santiago Calatrava, spune ca designul de la suprafata a statiei este facut sa semene cu o pasare care este eliberata din mainile unui copil.

Costul intregului proiect ce ar trebui sa fie terminat pana in decembrie 2015 se ridica la aproape 3,5 miliarde de dolari si a fost criticat in presa ca fiind unul mult prea mare.

Cladirea noii gari are un design aparte. In poza de mai jos, in coltul dreapta se vede o si o aripa a cladirii Muzeului 9/11:

Noua gara in fundal si una din fantanile memoriale in prim-plan: