Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a apreciat joi ca principalul rezultat al summitului NATO care a inceput joi la Newport (Tara Galilor, Marea Britanie) va fi adoptarea unui plan de reactie la criza din Ucraina, plan care potrivit sefului statului bulgar va reflecta necesitatea de a preintampina o actiune a Rusiei impotriva unui stat membru al Aliantei, transmite BTA, citat de Agerpres.

Plevneliev a precizat in fata presei bulgare prezente la summit ca acest plan vizeaza sa asigure ca 'ceea ce am vazut in Ucraina nu se va repeta intr-un stat membru NATO'.

Presedintele bulgar a mai subliniat cu acest prilej ca pentru Bulgaria este important sa fie adoptat un plan de protectie a Romaniei si Bulgariei si care pentru prima data in cei zece ani de cand aceste doua state sunt membre ale Aliantei stabileste in detaliu angajamentele acesteia, in cazul unui atac impotriva lor.

Rosen Plevneliev s-a pronuntat totodata pentru continuarea extinderii NATO, adaugand insa ca 'din pacate acest lucru nu se va intampla la acest forum'. El si-a reiterat in schimb sustinerea pentru Muntenegru si Georgia si si-a exprimat speranta ca si Macedonia si Bosnia-Hertegovina vor face progrese in aceasta directie.

Comentand criza din Ucraina si actiunile Rusiei, presedintele bulgar a mai spus ca toate canalele de comunicare sunt deschise si toata lumea spera intr-o solutie politica.