Premierul polonez Donald Tusk va fi urmatorul presedinte al Consiliului European, a lasat sa se inteleaga sambata presedintele in exercitiu, Herman Van Rompuy, intr-o discutie surprinsa de microfoane deschise fara ca el sa stie, relateaza AFP. "Inteleg ca pentru Donald este in regula?", l-a intrebat presedintele cipriot Nicos Anastasiades. "Nu, adica da, dar tine-o pentru tine", i-a raspuns Van Rompuy, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune EbS chiar inainte de deschiderea summitului european, potrivit Mediafax.

Tusk, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la presedintia Consiliului.

Aceasta nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, in timp ce Polonia face parte dintre tarile care sustin ferm Ucraina de la inceputul crizei.

In aceleasi imagini, care prezentau sosirea liderilor in sala unde se desfasoara reuniunea, se pot vedea numerosi sefi de stat si de guvern inghesuindu-se in jurul lui Tusk, care a venit zambitor la Bruxelles.

Cealalta nominalizare care trebuie aprobata sambata, in postul de sef al diplomatiei europene, este actualul ministru italian de Externe, Federica Mogherini, considerata insa mai putin ferma fata de Rusia.