Republica Moldova nu a tinut cont de acordurile anterioare si nu a respectat interesele Transnistriei in momentul semnarii Acordului de asociere cu Uniunea Europeana, acuza vicepremierul rus Dmitri Rogozin, precizand ca Moscova asteapta politici mai consistente ale Chisinaului dupa alegeri, transmite Mediafax.

Rogozin a vorbit despre acorduri semnate de Chisinau prin care s-ar fi angajat sa se consulte, in problemele esentiale, cu Tirsapolul. "Dar acest lucru nu s-a intamplat in momentul semnarii de catre Chisinau a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana", a afirmat Rogozin, potrivit Itar-Tass, dupa intrevederea pe care a avut-o cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Shevciuk.

"Autoritatile moldovene nu au luat in considerare interesele ambelor maluri ale Nistrului. Transnistria a ajuns intr-o profunda stare de izolare economica", a spus vicepremierul rus.

"Acum sunt necesare demersuri pentru gasirea unor solutii. Interesele propriului popor nu pot fi ignorate. Initiativele unora dintre politicienii de la Chisinau nu au dus nicaieri", a continuat Rogozin, subliniind, potrivit Itar-Tass, ca Rusia asteapta din partea Republicii Moldova politici mai consistente fata de Transnistria si fata de Moscova dupa alegerile parlamentare din toamna.

Rusia va face tot posibilul pentru mentinerea pacii in Transnistria, a dat asigurari Rogozin la Tiraspol. "Incercarile de a izola Transnistria sunt din ce in ce mai numeroase", a adaugat vicepremierul rus, notand ca multi locuitori se afla in imposibilitatea de a calatori in afara regiunii separatiste si ca Ucraina a sapat un sant de-a lungul frontierei cu Republica Moldova. Rusia va depune toate eforturile pentru mentinerea pacii in regiune. "Din fericire, nu trebuie sa avertizam pe nimeni ca pacea este mai buna decat razboiul", a insistat Dmitri Rogozin.