Kievul a afirmat luni ca insurgentii pro-rusi au tras asupra unei coloane de refugiati, provocand "numerosi morti" in randul civililor, scrie AFP.

Rebelii au "tras asupra unei coloane de refugiati in apropiere de Lugansk pe drumul dintre Hriasciuvat si Novosvitlivka cu (lansatoare de rachete multiple) Grad si cu mortiere livrate de Rusia", a afirmat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Andrii Lysenko.

"Multi civili au fost ucisi printr care femei si copii", a adaugat acesta.

Potrivit lui Lysenko, aceasta coloana de refugiati a plecat pe un culoar umanitar la nord de Lugansk, bastion al insurgentilor pro-rusi, culoar prin care peste 1.800 de persoane au parasit orasul in ultimele doua zile. Oamenii au cazut apoi "in plina zona de lupte" in conditiile in care rebelii deruleaza o cotra-ofensiva impotriva fortelor guvernamentale in localitatea Hriasciuvat.

UPDATE Zeci de oameni, inclusiv femei si copii, au fost ucisi in atacul asupra convoiului de autobuze cu refugiati, a precizat ulterior Lysenko, citat de Reuters.

"Rebelii au asteptat convoiul si l-au distrus intentionat. Nu am reusit sa numara victimele ... zeci", a spus Andrii Lysenko, in fata ziaristilor.

Acesta a precizat ca noua soldati ucraineni au fost ucisi si 20 raniti in ultimele 24 de ore, in estul tarii, in conditiile in care fortele loiale incearca sa preia controlul asupra Luganskului.

In ceea ce priveste Donetskul, un alt oras asediat de armata, locuitorii au ramas fara apa curenta dupa ce o linie electrica care alimenta principala uzina de tratare a apei a fost distrusa.

Autoritatile locale au cerut luni celor care detin puturi sa le puna si a dispozitia celorlalti locuitori.

In fata magazinelor care vindeau apa minerala se formasera cozi.

Convoiul de ajutoare umanitare destinare populatiei din est este in continuare blocat la granita, pentru a cincea zi consecutiv, in ciuda unui acord survenit sambata intre Kiev si Moscova privind modalitatile de inspectare a celor aproape 300 de camioane.

Un oficial al OSCE, Paul Picard, a explicat ca raman de asigurat conditiile de securitate ale convoiului.

Kievul avertizase anterior ca securitatea acestui convoi, care trebuie sa traverseze zone unde se inregistreaza lupte, este in intregime in responsabilitatea Rusiei.