Cel putin doi civili au fost ucisi in urma unor tiruri intense cu armament greu care au atins mai multe cladiri din centrul Donetskului, printre care o universitate si sediul parchetului, ocupat de separatistii pro-rusi, anunta AFP.

Un obuz a cazut asupra universitatii politehnice, ranind un profesor. Un altul a atins parchetul regional, ocupat de reprezentantii autoproclamatei "Republici Populare Donetsk", a constatat un ziarist AFP.

Potrivit colaboratorilor universitatii, doua persoane au fost ucise in urma acestor tiruri, un sofer si un trecator.

O ziarista AFP a vazut de asemenea doua obuze neexplodate in fata unui centru comercial. Cartierul a fost incercuti de separatisti inarmati, care au afirmat ca cele doua obuze au cazut asupra sediului politiei, si el ocupat de rebeli.

Puternice explozii rasuna la intervale regulate.

Primaria Donetskului a cerut locuitorilor sa nu iasa pe strazi subliniind ca pot fi auzite "in toate cartierele orasului explozii si salve de armament greu".

Seful separatistilor din Lugansk, Valeri Bolotov, renunta temporar la functie, dupa ce a fost ranit

Seful separatistilor din Lugansk, Valeri Bolotov, a anuntat la televiziunile rusesti ca renunta temporar la aceasta functie, dupa ce a fost ranit.

"Am luat decizia sa parasesc provizoriu postul de conducator al Republicii Populare Lugansk. Consecintele ranilor mele nu imi permit sa imi consacru toate fortele mele acestui post in aceste momente dificile de razboi", a declarat Valeri Bolotov, intr-o declaratie difuzata de televiziunea publica de stiri Rossia 24.

Lugansk, un oras cu aproape 500.000 de locuitori inainte de inceprea ostilitatilor, este al doilea cel mai mare oras aflat in mainile insurgentilor din estul Ucrainei, dupa Donetsk. Si aici, rebelii au proclamat o "republica populara".

La Donetsk, "premierul" "republicii" locale, Alexandr Borodai, si-a anuntat saptamana trecuta demisia. Acest cetatean rus a explicat ca doreste sa lase acest post unui ucrainean, Alexandr Zaharcenko.

Bolotov (originar din Lugansk) a precizat ca atributiile sale vor fi preluate de "ministrul Apararii" Igor Plotnitski. El a subliniat ca doreste sa "continue sa lupte" si ca este "sigur de succesul" luptei sale.

"Situatia este complicata: junta din Kiev a lansat impotriva orasului nostru o cantitate considerabila de trupe si de armament", a recunoscut acesta.. "Operatiunea punitiva este destinata distrugerii infrastructurilor. Nu este un secret a suntem in pragul unei catastrofe umanitare".

Lugansk nu are apa, curent electric sau servicii de comunicatii iar caile de acces in oras au fost inchise.

Luptele s-au soldat cu numeroase victime. Un reprezentant al autoritatilor locale spune ca 22 de persoane au fost ucise in ultimele 24 de ore in urma atacurilor cu mortiere.

Intr-un raport datand de la finele lui iulie, ONU a acuzat atat separatistii cat si fortele regulate ca "utilizeaza armament greu" in zonele de locuinte.