Ambasadorul Rusiei la ONU a cerut marti Consiliului de Securitate sa ia "masuri de urgenta" in fata deteriorarii situatiei umanitare din estul Ucrainei, unde lupte intense opun fortele ucrainene si separatistii pro-rusi la Donetsk, oras aflat in stare de asediu, scrie AFP.

Rusia, care a cerut o reuniune a Consiliului, a calificat drept "dezastruoasa" situatia din Donetsk si Lugansk si a acuzat Kievul ca "isi intensifica operatiunile militare".

Luptele faceau ravagii in extremitatea vestica a orasului, principalul fief al insurgentilor, unde locuitorii au auzit "puternice explozii" si "schimburi de tiruri", potrivit primariei, care a anuntat existenta a doi morti in randul civililor. Explozii se auzeau in periferia sud-vestica a Kievului, de unde se ridicau coloane de fum, a constatat un ziarist AFP.

Luptele se intensifica de mai multe zile in jurul Donetsk, cel mai mare oras din bazinul carbonifer Donbass, cu un milion de locuitori inainte de inceperea ostilitatilor.

La Kiev, un purtator de cuvant militar a confirmat ca fortele ucrainene s-au "apropiat" de cartierele periferice ale Donetskului si ale celuilalt mare fief separatist, Lugansk.

"Acest lucru nu inseamna ca un asalt este in curs, pentru moment se pregateste eliberarea orasului", a precizat Andrii Lyssenko.

Strategia afisata pana in prezent de Kiev este izolarea Donetskului pentru a le epuiza resursele. Obiectivul este in special taierea legaturii cu granita rusa, pe unde vin arme si combatanti.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut guvernului sa pregateasca un raspuns in fata sanctiunilor occidentale, in timp ce premierul Dmitri Medvedev a recunoscut ca sanctiunile occidentale ar putea determina Moscova sa majoreze impozitele.

Un obuz a explodat intr-un "culoar umanitar"

Statul major ucrainean a cerut civililor sa paraseasca zonele controlate de rebeli si a definit "culoare umanitare" in acest sens in Donetsk, unde a cerut rebelilor sa respecte o incetare a focului.

Dar, asa cum au aratat-o explozia unui obuz si ecourile puternice ale luptelor dintr-o localitate vecina, aceste "culoare umanitare" definite de Kiev sunt pline de pericole.

"Nu oprim pe nimeni, toata lumea e libera sa fuga", a afirmat un rebel la un baraj ridicat pe unul dintre aceste culoare, unde AFP a vazut zeci de vehicule transportand in special persoane in varsta. O mare parte a populatiei a parasit deja orasul, care are strazile parasite si magazinele inchise.

Potrivit ONU, cel putin 285.000 de persoane au fugit din estul Ucrainei, majoritatea (168.000) in directia Rusiei, iar miscarea se amplifica, atingand 1.200 persoane pe zi in ultimele doua saptamani.

Soarta civililor starneste o ingrijorare tot mai mare, in special la Lugansk, unde nu exista apa curenta si electricitate.

ONG-ul Human Rights Watch a reprosat separatistilor, care ocupa spitalele si au pus mana pe ambulante si medicamente, ca impiedica ingrijirea civililor. Organizatia a cerut de asemenea anchetarea unor tiruri de artilerile, aparent apartinand fortelor ucrainene, care au lovit cel putin cinci spitale, din iunie, in zonele rebele.

Occidentalii arunca reponsabilitatea asupra Moscovei pentru deterioarea sitautiei umanitare din estul Ucrainei. In acest context, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a cerut Consiliului de Securitate "sa ia masuri de urgenta".

"Rusia poate pune capat tuturor acestor lucruri" oprins sprijinul acordat separatistilor si obligandu-i sa "depuna armele si sa aplice planul de pace al presedintelui Poroshenko", a replicat adjunctului reprezentantului american, Rosemary DiCarlo.

Soldati rusi masati la granita

La frontiera, presiunea a crescut odata cu inceputul manevrelor militare in care sunt implicate peste 100 de avioane de lupta, denuntate de Kiev drept o "provocare". Lyssenko a evaluat la 45.000 numarul soldatilor rusi masati la granita ucraineana.

Washington, care afirma ca aceste exercitii "nu servesc decat la sporirea tensiunilor", a anuntat ca detine noi dovezi legate de faptul ca Rusia "furnizeaza separatistilor arme si materiale si ca ii antreneaza". Mai mult, "forte rusesti suplimentare continua sa soseasca de-a lungul granitei ucrainene si Rusia continua repozitionarea fortelor sale in regiune", si-a exprimat ingrijorarea departamentul american de Stat.