Noul scandal de spionaj intre Germania si SUA ar putea duce la o pierdere grava a increderii in relatiile transatlantice, a declarat conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, desemnat sa conduca viitoarea Comisie Europeana, intr-un interviu pentru ziarul german Bild am Sonntag, transmite Agerpres.

"Avem o problema serioasa cu democratia. Trebuie sa le explicam prietenilor nostri americani ca prietenii se asculta unul pe celalalt, nu se intercepteaza", a declarat Juncker.

El a mai spus ca guvernele au pierdut controlul asupra serviciilor secrete, carora nu li se permite, de obicei, sa opereze intr-un vid juridic si care trebuie sa raspunda in fata autoritatilor pentru actiunile lor.

Saptamana trecuta a fost retinut in Germania un angajat al Serviciului de Informatii Externe (BND), acesta fiind primul suspect de colaborare cu serviciile de informatii americane. El a recunoscut ca a furnizat Agentiei de Securitate Nationala (NSA) din SUA informatii cu privire la comisia speciala a Bundestag-ului, care investigheaza activitatea acestei agentii de informatii pe teritoriul RFG.

Un al doilea suspect - un angajat al Ministerului german al Apararii - este deocamdata in libertate. Guvernul german a anuntat zilele trecute expulzarea sefului serviciilor secrete americane pentru Germania.