Noul ministru ucrainean al Apararii, Valeri Gheletei, promite ca armata ucraineana va recuceri regiunea Crimeea, anexata de Rusia, restabilind integritatea teritoriala a Ucrainei, relateaza BBC, citat de Mediafax.

"Vom avea o parada a victoriei in orasul ucrainean Sevastopol", a declarat Gheletei in discursul inaugural din Parlament.

Rusia a anexat regiunea Crimeea in martie, dupa un controversat referendum proindependenta organizat imediat ce fortele prooccidentale l-au demis pe presedintele prorus Viktor Ianukovici.

Valeri Gheletei, fost sef al Serviciului pentru protectia personalitatilor publice, a fost numit joi in functia de ministru ucrainean al Apararii.

SUA si Germania il indeamna pe Vladimir Putin sa exercite influenta asupra rebelilor din Ucraina

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Statelor Unite, Barack Obama, il indeamna pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sa exercite influenta asupra insurgentilor separatisti din Ucraina pentru a-i face sa respecte un eventual nou armistitiu.

Angela Merkel si Barack Obama au discutat joi prin telefon, cerand Moscovei "sa actioneze asupra separatistilor din estul Ucrainei" pentru a-i face sa respecte un eventual nou armistitiu, conform unui comunicat al Biroului cancelarului german.

"Doamna Merkel si domnul Obama au evidentiat importanta instituirii unui nou armistitiu, care sa fie respectat de ambele parti; in acest cadru, Rusia trebuie sa aiba propria contributie si sa actioneze asupra separatistilor din estul Ucrainei pentru respectarea eventualului acord de incetare a focului", precizeaza Berlinul, potrivit AFP.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a discutat joi cu vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden, transmitandu-i ca este dispus sa instituie un alt armistitiu daca vor fi intrunite anumite conditii, relateaza Kyiv Post. "Porosenko a precizat ca este dispus sa revina la un armistitiu imediat ce va avea confirmari ca acesta va fi bilateral si daca ostaticii vor fi eliberati; o alta conditie este instituirea unui sistem de monitorizare al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa", a comunicat Presedintia Ucrainei.

Porosenko a autorizat marti reluarea operatiunii "antiteroriste" in estul Ucrainei, pe fondul intensificarii atacurilor separatistilor prorusi.