Insurgentii jihadisti din cadrul gruparii Stat Islamic in Irak si Levant (EIIL) au luat ostatice 48 de persoane la consulatul Turciei din orasul irakian Mosul, intre care consulul, membri ai fortelor speciale si copii, a anuntat un oficial turc, citat de AFP.Toti ostaticii sunt de nationalitate turca, a precizat acesta.

"48 de turci, intre care consulul, membri ai echipei sale, soldati ai fortelor speciale si trei copii au fost sechestrati", a mai declarat oficialul pentru AFP. "Toti sunt in stare buna de sanatate", a adaugat el.

O reuniune de urgenta convocata de premierul turc Recep Tayyip Erdogan era in desfasurare miercuri dupa-amiaza, la aceasta participand si vicepremierul Besir Atalay si seful serviciilor de informatii (MIT) Hakan Fidan, a adaugat sursa citata.

Ora 06:20 Islamistii din gruparea Statul Islamic in Irak si Levant isi indeamna sustinatorii sa avanseze catre Bagdad, anunta SITE

Intr-o inregistrare audio datata de miercuri si atribuita purtatorului de cuvant al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urma le "spune soldatilor sa mearga la Bagdad" si il critica pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru "incompetenta", potrivit SITE, reteaua americana de supraveghere a site-urilor islamiste.

"Continuati sa va extindeti. Batalia inca nu face ravagii, dar le va face la Bagdad si la Karbala. Puneti-va centurile si fiti pregatiti", afirma purtatorul de cuvant, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE si citata de Mediafax.

"Mergeti la Bagdad", spune el in continuare.

UPDATE 18.30: Atentat sinucigas impotriva unui consiliu tribal siit la Bagdad - 15 morti (politia)

Cel putin 15 persoane au fost ucise si 34 au fost ranite, miercuri, intr-un atentat sinucigas care a vizat o reuniune a unor oficiali tribali siiti, intr-un cartier din nord-estul Bagdadului, potrivit unor surse din politie citate de AFP.

Atacatorul kamikaze a detonat centura cu explozibil pe care o avea asupra sa in timp ce oficialii siiti erau adunati intr-un cort la Sadr City, potrivit acelorasi surse.

UPDATE 17.00: Orasul Tikrit a cazut in mainile rebelilor - anunta politia

Insurgentii au preluat controlul miercuri asupra orasul irakian Tikrit, a doua capitala de provincie care cade in mainile rebelilor in ultimele doua zile, a anuntat politia.

"Tot orasul Tikrit este in mainile insurgentilor", a declarat un colonel din cadrul politiei, potrivit AFP.

Tikrit este capitala provinciei Salah ad Din si este situat la mijlocul distantei dintre Bagdad si al doilea cel mai mare oras al tarii, Mosul, cazut marti in mainile insurgentilor.

Potrivit unui general de politie, insurgentii sunt membri ai puternicei grupari jihadiste Stat Islamic in Irak si Levant (EIIL). Ei au atacat din nordul, vestul si sudul orasului, a adaugat el.

Un comandant de politie a informat la randul sau ca insurgentii au eliberat aproximativ 300 de detinuti dintr-o inchisoare din Tikrit.

EIIL a lansat o ofensiva luni seara in Irak si a cucerit de atunci, aproape fara lupta, intreaga provincie Ninive, precum si localitati din provincia Kirkuk din est si Salah ad Din din sud.