O lupta cu sabii a izbucnit vineri intre doua grupuri de credinciosi sikh la Templul de aur din Amritsar (India), cel mai important loc de pelerinaj pentru aceasta religie, in timpul unui eveniment organizat pentru a comemora 30 de ani de la un cunoscut raid militar asupra lacasului de cult in care si-au pierdut viata cel putin 400 de oameni, transmite The Telegraph.

Confruntarea violenta dintre cele doua grupuri sikh, despre care se crede ca sunt factiuni politice rivale, a provocat ranirea a cel putin 10 persoane.

Membrii celor doua grupari rivale, cu capul acoperit cu turbane albastre si galbe-sofran, s-au urmarit, cu sabiile in maini, pe scarile din marmura ale templului din statul Punjab.

Conflictul a izbucnit dupa ce liderul formatiunii politice sikh Shiromani Akali Dal nu a fost lasat sa se adreseze multimii adunate pentru comemorarea anuala desfasurata la templu.

Shiromani Akali Dal este un partid politic al carei lider, Simranjit Singh Mann, militeaza de mai multe decenii pentru crearea Khalistanului, o tara sikh separata.

Pricipalul purtator de cuvant al formatiunii, Iqbal Singh Tiwana, sustine ca liderul politic a fost impiedicat de catre responsabilii templului, despre care acesta sustine ca sunt conectati cu un partid sikh rival, sa se adreseze multimii.

Sute de credinciosi sikh s-au adunat vineri la Templul de aur din Amritsar pentru a aduce omagii memoriei victimelor Operatiunii Steaua Albastra, din 6 iunie 1984 - un raid al trupelor indiene menit sa ii scoata din ascunzatoare pe separatistii inarmati care cereau un teritoriu sikh independent.

Fostul premier indian Indira Gandhi a fost asasinat in 1984 de doua dintre garzile sale de corp din cauza raidului asupra templului indian, ordonat de autoritati. In jur de 3000 de oameni si-au pierdut viata in revoltele care au urmat si care i-au avut ca tinte pe membrii sikh.