Un spectacol care va rememora momente importante din istoria Europei occidentale in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial va fi prezentat vineri celor 8.000 de invitati, printre care circa 20 de sefi de stat si de guvern, care vor participa la ceremoniile organizate in Normandia pentru cea de-a 70-a aniversare a Zilei Z in care aliatii au inceput debarcarea pe vechiul continent ocupat de nazisti. O mie de fosti combatanti sunt asteptati si ei la ceremonia care va avea loc pe plaja Ouistrehan, rebotezata "Sword Beach" de aliatii care au debarcat acolo in data de 6 iunie 1944, relateaza AFP, citat de Agerpres.

La realizarea grandiosului spectacol de 45 de minute vor lua parte si 500 de figuranti si se vor folosi 2.500 de costume. Vor fi acolo "328 voluntari si 150 de copii, majoritatea normanzi", a declarat pentru AFP Brice Mourer, presedintele Magic Garden, firma care organizeaza evenimentul. Tablourile vor fi create cu ajutorul figurantilor pe o scena de 2.700 m2, in spatele careia, pe ecrane uriase, vor fi proiectate imagini de arhiva.

"Nu este vorba de o reconstituire. Nu vom face ceea ce realizeaza foarte bine Spielberg", a mai spus el, fara a da detalii pentru a nu strica surpriza. Spectacolul va avea "efecte pirotehnice, nu si artificii fiindca nu va fi intuneric".

Evenimentul va putea fi urmarit de aproape un miliard de telespectatori, potrivit guvernului francez.