Rusia nu si-a retras trupele masate la frontiera cu Ucraina, a declarat duminica secretarul american al Apararii Chuck Hagel, denuntand o politica rusa pe "termen scurt" in Ucraina. "Din cate stim noi, rusii nu au plecat", a declarat el pentru postul american ABC. "Presedintele (rus Vladimir) Putin ar trebui sa fie intrebat de ce pretinde ca acestia pleaca, cand, in realitate, nu este deloc asa", potrivit Mediafax.

Presedintele rus a declarat miercuri ca tara sa si-a retras militarii de la frontiera. NATO a apreciat, la sfarsitul lui aprilie, ca este vorba despre aproximativ 40.000 de oameni.

"Rusia continua sa se izoleze in numele unui beneficiu pe teremn scurt", a declarat Hagel. "Poate ca au sentimentul ca sunt pe cale sa castige, dar lumea nu este o afacere pe termen scurt", a adaugat el.

Presedintele rus Vladimir Putin a adoptat miercuri un ton conciliant, cerand regiunilor proruse din estul Ucrainei sa amane referendumul prevazut duminica, insa separatistii au decis joi sa mentina aceasta consultare.

Putin a efectuat vineri o vizita la Sevastopol, in Crimeea, cu ocazia sarbatorii victoriei de la 1945 asupra nazistilor, marcata pe 9 mai in Rusia.

Casa Alba a criticat aceasta vizita in Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat recent de Rusia, apreciind ca singurul rezultat al acesteia este "exacerbarea tensiunilor".