Deputatii spanioli au respins marti, dupa ore intense de dezbatere, propunerea de lege organica pentru delegarea catre guvernul regional de la Barcelona a competentei de a autoriza, convoca si organiza un referendum privitor la viitorul Cataloniei, potrivit Agerpres.

Votul a avut loc dupa ce trei deputati din legislativul local catalan au prezentat propunerea, iar seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, precum si toate grupurile parlamentare si-au expus pozitiile. Rezultatul, deloc surprinzator, arata ca 299 de deputati au votat impotriva propunerii, 47 au votat pentru aceasta si unul s-a abtinut.

"Nu concep Spania fara Catalonia si nici Catalonia in afara Spaniei si a Europei", a declarat premierul Mariano Rajoy, care a criticat faptul ca, odata cu prezentarea acestei propuneri pentru delegarea competentelor, fortele politice catalane partizane ale organizarii referendumului urmaresc "un proiect de ruptura si divizare".

Pe de alta parte, seful grupului parlamentar socialist, din opozitie, Alfredo Perez Rubalcaba, a sustinut faptul ca, desi nu este de acord cu propunerea, iar statul nu poate ceda competenta organizarii de referendumuri, a venit momentul adoptarii unei reforme constitutionale de anvergura, indicand un sistem federal. O astfel de ordine constitutionala, a spus el, poate cuprinde "aspiratiile si caracterul singular al Cataloniei" si rezolva ceea ce a numit "gravele probleme de convietuire dintre adeptii secesiunii si cei care sustin imobilismul" politic.

La randul lor, trimisii legiuitorilor catalani in fata Congresului Deputatilor - de la formatiunile CiU (nationalistii), ERC (Stanga Republicana Catalana) si ICV (ecologistii socialisti) - si-au sustinut pozitia si au solicitat un pact pentru organizarea unui referendum legal, care poate fi posibila daca exista vointa politica. Daca nationalistii catalani au avertizat asupra faptului ca vor fi incercate si alte cai in cazul respingerii propunerii, ecologistii socialisti au sustinut organizarea unei consultari al carei rezultat sa nu aiba un caracter obligatoriu, iar radicalii republicani au acuzat guvernul ca profereaza amenintari si insulte.