Deputatii europeni au votat miercuri o rezolutie, cu scopul de a cere sanctiuni impotriva a 32 de oficiali de rang inalt rusi implicati in decesul avocatului rus Serghei Magnitki, potrivit Mediafax. Rezolutia are doar o valoare politica si nu obliga autoritatile europene sa urmeze recomandarile deputatilor europeni.

Potrivit unor anchete independente, Serghei Magnitki, care a dezvaluit un caz de coruptie implicand autoritatile ruse, a decedat in 2009, in timp ce se afla in arest preventiv, dupa ce "a suferit de conditii inumane si a facut obiectul unor neglijente deliberate si unor torturi". Rezolutia propune Consiliului, care reprezinta statele UE, o lista de 32 de functionari rusi implicati si care ar trebui vizati de sanctiuni privind interdictii de vize si inghetarea averilor detinute in statele membre UE.

Serghei Magnitki, devenit un simbol al luptei impotriva coruptiei, a fost arestat in 2008, dupa ce a denuntat o schema frauduloasa pusa la cale, in opinia sa, de oficiali din politie si ai Fiscului in detrimentul statului rus si fondului de investitii Hermitage Capital. In iulie 2013, dupa aproape patru ani de la moartea sa, un tribunal din Moscova l-a recunoscut vinovat pentru evaziune fiscala.

Potrivit unei hotarari din 2011 a Curtii Supreme, o persoana decedata poate fi judecata in Rusia, iar familia acesteia are dreptul sa faca o cerere de reabilitare, ceea ce nu a fost cazul in dosarul Magnitki. Dosarul Magnitki a afectat relatiile dintre Moscova si Washington.