Reprezentantii minoritatii tatare din Crimeea au votat, sambata, in favoarea autonomiei pe teritoriul sau istoric, dupa anexarea recenta de catre Rusia, insa nu au reusit sa ajunga la o viziune comuna asupra atitudinii pe care sa o aiba fata de noile autoritati ruse, transmite AFP.

Reprezentantii tatarilor din intreaga Crimee s-au reunit in orasul Bahcisarai, "capitala" minoritatii, pentru un "Qurultay", sau congres, pentru a decide soarta comunitatii musulmane de aproximativ 300.000 de oameni.

"Vine un moment in viata fiecaruia in care trebuie facuta o alegere, care ii va determina viitorul", a declarat liderul tatarilor, Refat Chubarov.

"Cer permisiunea voastra (...) pentru a demara procedurile juridice si politice pentru obtinerea autonomiei teritoriale si etnice a tatarilor din Crimeea in teritoriul lor istoric din Crimeea", a adaugat Chubarov. Dupa mai multe ore de dezbateri, reprezentantii tatarilor au votat pentru demararea procedurilor.

Modul in care intentioneaza sa-si obtina autonomia nu a fost clar explicat, asa cum nu a fost explicata nici intentia lor de a deveni sau nu entitate autonoma in sanul Ucrainei sau al Rusiei.

"Tatarii nu recunosc anexarea regiunii de catre Rusia. Noi am votat in favoarea crearii unei autonomii", a declarat liderul tatarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea din orasul Bahcisarai, transmite Mediafax.

De asemenea, el s-a adresat catre "ONU, Uniunea Europeana, OSCE, popoarele si guvernele altor state, cu rugamintea de a sustine dreptul poporului tatar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tatarilor - Crimeea".

Presedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de asemenea, prezent la reuniunea din Bahcisarai, s-a declarat pregatit sa joace rolul de mediator intre tatarii din Crimeea si autoritatile ruse.

"In acest an se implinesc 70 de ani de la deportatea tatarilor din Crimeea. Din pacate, in decursul acestor 70 de ani situatia tatarilor a ramas neschimbata. Trebuie sa corectam aceasta nedreptate", a afirmat Minnihanov.

El a adaugat ca a avut o intalnire cu presedintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat sa vina la aceasta reuniune si sa faca anumite declaratii.

Reprezentantii tatarilor rusi au fost de asemenea prezeti la eveniment, ceea ce a dus la aparitia unor diviziuni cu privire la atitudinea fata de noile autoritati ruse.

"Nu am respins Rusia. Rusia ne-a respins pe noi", a aratat Ayshe Seitmouratova, care a petrecut mai multi ani intr-o inchisoare sovietica si apoi in exil.

Djalil Ibraguimov, un barbat in varsta de circa 30 de ani imbracat intr-o jacheta cu insemnele echipei olimpice ucrainene, a protestata puternic in momentul in care reprezentantul tatarilor din Rusia a luat cuvantul.

"Vreau autonomie in cadrul Ucrainei, nu in cadrul Rusiei. Nu vrem sa ne intoarcem in URSS", a aratat barbatul.

Altii au propus o abordare mai pragmatica fata de noile autoritati.

"Un intreg popor nu poate deveni disident", a dat asigurari Lenour Isliamov, proprietarul televiziunii tatare ATR.

"Exista Rusia de pe o parte, Ucraina, pe de alta parte, Uniunea Europeana, Statele Unite si toti ceilalti. Ceea ce ne intereseaza este pur si simplu de a avea garantii solide pentru siguranta noastra si pentru dezvoltarea poporului tatar din Crimeea", a declarat Ali Khamzine, responsabil pentru relatiile externe ale Mejlis, uniunea tatarilor din Crimeea.