Vladimir Putin i-a indemnat, joi, pe oamenii de afaceri rusi sa isi retraga activele din tarile occidentale si sa aduca banii acasa, pentru a ajuta economia Rusiei sa supravietuiasca in contextul sanctiunilor impuse dupa anexarea Crimeei. Anticipand o posibila extindere a sanctiunilor Occidentului ce i-ar putea viza pe oamenii de afaceri apropiati de Putin, unii oligarhi rusi sunt din ce in ce mai nelinistiti in ceea ce priveste soarta afacerilor lor, noteaza Reuters.

Unele dintre cele mai mari companii din Rusia sunt inregistrate in strainatate, beneficiind astfel de rate de impozitare mai mici, dar, in acelasi timp, se pot bucura de o oarecare distanta de Kremlin.

Fara a face referire la anexarea regiunii Crimeea de catre Rusia sau la incetinirea cresterii economice, Putin a declarat ca ar fi in interesul oamenilor de afaceri sa sprijine economia rusa.

"Companiile ruse ar trebui sa fie inregistrate pe teritoriul tarii si sa aiba o structura de conducere transparenta. Sunt convins ca este si in interesul vostru", a afirmat Putin la o conferinta ce a reunit numerosi oameni de afaceri.

  • Noi sanctiuni pentru Rusia, asteptate la Consiliul European de primavara

Tarile UE, reunite joi la Consiliul European de primavara de la Bruxelles, sunt departe de un consens in ceea ce priveste sanctiunile aplicate Rusiei in urma anexarii Crimeei si pana unde ar trebui sa mearga acestea. Practic, punctul crucial al dezbaterilor de la Bruxelles va fi reprezentat de stabilirea faptului daca semnarea de catre Vladimir Putin a anexarii Crimeei reprezinta un motiv pentru trecerea la cel de-al treilea pas al sanctiunilor aplicate Moscovei - cele economice. Chiar daca anexarea Crimeei este un pas suficient pentru declansarea sanctiunilor economice, "va exista o dezbatere intre liderii europeni" joi seara, dezbatere care este de asteptat sa se prelungeasca pana vineri dimineata, scrie EU Observer.

In opinia Marii Britanii si a Irlandei, ultima mutare a Rusiei reprezinta "cel mai rau punct al asteptarilor" formulate in urma cu doua saptamani, cand liderii UE au stabilit un plan de sanctiuni in trei etape pentru Rusia. "Sunt necesare masuri suplimentare, situatia a escaladat, sunt semnale ingrijoratoare. Europa trebuie sa demonstreze ca este serioasa si unita", a aratat un diplomat britanic.

In schimb, Germania considera ca raspunsul Uniunii Europene ar trebui sa fie pasul doi - adica adaugarea a inca 6 pana la 10 nume pe lista oficialilor sanctionati cu interdicte de calatorie si inghetarea activelor.

"Cancelarul Angela Merkel a spus de mai multe ori ca, pentru trecerea la etapa a treia a sanctiunilor, este necesar ca Rusia sa intre in sudul sau estul Ucrainei. Dar nu pot exclude discutiile pe aceasta tema dintre liderii europeni", a afirmat un diplomat german.

Scenariul cel mai probabil la Consiliul European de primavara este ca liderii europeni vor veni cu studii de impact detaliate pentru fiecare dintre posibilele sanctiuni economice aplicate Rusiei si, de asemenea, cu posibilele represalii din partea Moscovei. De asemenea, este foarte probabil sa se vorbeasca despre masuri compensatorii pentru unele tari care ar fi mai afectate decat altele de aceasta situatie - precum Cipru sau Bulgaria.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca tara sa poate lua in considerare anularea unui contract cu Rusia pentru doua nave de razboi Mistral, dar a adaugat ca Marea Britanie ar trebui sa ia in considerare, de asemenea, restrictii in ceea ce priveste intelegerile din sectorul financiar cu oligarhi rusi. "Sanctiunile trebuie sa ii atinga pe toti", a declarat Fabius.

El a adaugat ca dilema statelor membre UE este, pe de o parte, ca nu poate fi prevazut comportamentul Rusiei de aici incolo, insa pe de alta parte exista realitatea economica si a locurilor de munca.

  • Rusii retrageau miliarde de dolari din bancile occidentale inca de saptamana trecuta

Bancile si companiile din Rusia au inceput sa retraga miliarde de dolari din bancile occidentale care au operatiuni in SUA inca de saptamana trecuta, de teama inghetarii activelor sau altor posibile sanctiuni economice impuse de Washington in contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare moscovite, citate de Financial Times. Sberbank si VTB, cele mai mari banci din Rusia, precum si companii importante din industria ruseasca, printre care LukOil, isi "repatriau" fondurile detinute in bancile din Vest.

Cel mai bogati 10 oameni din Rusia, in frunte cu miliardarul Aliser Usmanov, pierdusera 6,6 miliarde de dolari din avere in doar cateva zile, pana la finalul saptamanii trecute, potrivit estimarilor publicate vinerea trecuta de compania de cercetare Wealth-X.

Actiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la inceputul acestui an, iar scaderile continua.