Barack Obama a sustinut vineri o conferinta de presa la Casa Alba despre situatia tensionata din Ucraina. Presedintele american a declarat ca este impotriva unei interventii militare a Rusiei in Crimeea si a avertizat ca o astfel de masura va avea un "cost". Obama a mai declarat ca Washingtonul sprijina suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si ca tara sa a fost profund ingrijorata cu privire la miscarile de trupe ruse din Crimeea.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Presedintele Barack Obama ar putea anula participarea la summitul G8 de la Sochi, din iunie, daca fortele militare rusesti sunt prezente in Ucraina, a declarat vineri un inalt oficial american pentru AFP.

SUA au solicitat trimiterea de urgenta a unei "misiuni de mediere internationala" in Crimeea si invita Rusia sa-si retraga fortele militare din regiune, a declarat vineri ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power.

Misiunea va avea ca scop sa "reduca tensiunea si sa faciliteze un dialog politic pasnic si productiv intre toate partile ucrainene", a mai declarat Power dupa reuninea Consiliului de Securitate. Aceasta misiunea trebuie sa fie "independenta si credibila".

Ambasadorul rus, Vitaly Churkin a declarat ca "Moscova, in principiu, nu a acceptat conditiile de mediere impuse".

Intrebata de componenta posibilei misiuni, Samantha Power a vorbit despre Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si trimisul Secretariatului General al ONU, Robert Serry, care este in prezent in Kiev. Power a mai adaugat ca "Washingtonul este foarte preocupat de desfasurarea militara ruseasca din Crimeea si cere Rusiei sa-si retraga fortele militare care sunt masate la granita pentru ca Ucraina poate sa-si decida singura propriul destin".

Cu toate acestea, ea a refuzat sa spuna daca aceasta desfasurare militara a Rusiei poate fi considerat un atac, asa cum sustin autoritatile din Kiev.

Rusia a desfasurat "sute de soldati in peninsula ucraineana Crimeea", a declarat vineri un oficial american al Apararii, sublinind faptul ca SUA nu vizeaza in acest stadiu un raspuns militar.

"se pare ca au fost desfasurati sute de soldati. In prezent evaluam situatia", a declarat oficialul pentru AFP sub protectia anonimatului.

Presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turchinov a denuntat vineri agresiunea ruseasca si a cerut Moscovei sa isi retraga trupele. Potrivit reprezentantului sau in Crimeea, Seguii Kunitsyn, 2.000 de soldati rusi au sosit pe un aeroport militar din apropierea Simferopolului, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a inceput vineri dupa-amiaza o reuniune cu usile inchise consacrata situatiei din Ucraina, informeaza AFP. Lituania, care asigura presedintia rotativa a Consiliului de Securitate in februarie, a convocat aceasta reuniune la cererea Kievului.

Potrivit unor diplomati, ambasadorii celor 15 tari urmeaza sa asculte un raport asupra situatiei prezentat de ambasadorul ucrainean la ONU Iuri Sergheev si de un reprezentant al Secretariatului General al ONU.

La intrarea in Consiliu, ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a subliniat ca "toate tarile membre sunt atasate integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei". "Aceasta este o ocazie importanta de a ne exprima ingrijorarea cu privire la situatia din Crimeea si a cere tuturor partilor implicate sa reduca tensiunea", a adaugat el.

Intrebat de jurnalisti la ce se asteapta de la reuniune, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a raspuns razand: "Nu am nicio idee".

Ambasadorul ucrainean a declarat ca el cauta sa obtina un "sprijin politic" din partea Consiliului.

Nu este sigur ca va fi publicata de Consiliu o declaratie dupa aceasta reuniune deoarece "capitalele nu vor neaparat sa se ocupe de acest dosar la New York", a explicat un diplomat al Consiliului.